Moment istoric. Primul zbor comercial din Israel a aterizat în Emiratele Arabe Unite

Data actualizării: Data publicării:
avion israel emirate zbor istoric
Foto: Profimedia

Primul zbor comercial din Israel a aterizat luni în Emiratele Arabe Unite, marcând astfel un pas major către normalizarea relațiilor dintre cele două țări, în urma unui acord semnat luna aceasta, relatează BBC.

Avionul El Al a adus în Emirare o delegație formată din oficiali israelieni și americani, printre care și ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, și consilierul de securitate națională a Israelului Meir Ben-Shabbat.

Zborul a primit permisiune să traverseze spațiul aerian al Arabiei Saudite, blocat în mod normal traficului aerian israelian.

Emiratele Arabe Unite a devenit a treia țară arabă din Orientul Mijlociu care a recunoscut Israelul, de la fondarea sa, în 1948.

Sâmbătă, Emiratele Arabe Unite au abrogat o lege care boicotează Israelul și care era în vigoare din 1972. La începutul acestei luni, cele două țări au deschis linii telefonice directe – o alttă premieră.

Toate aceste evenimente au loc după un acord-surpriză de normalizare a relațiilor, intermediat de SUA, făcut public în 13 august.

Avionul care a făcut zborul LY971 - numerotat astfel pentru a reprezenta codul telefonic internațional al Emiratelor Arabe – are scrs pe el cuvântul „pace” în engleză, arabă și ebraică.

A fost nevoie de mai mult de 70 de ani pentru a se ajung la acest zbor de 3 ore, care marchează o nouă cotitură în relațiile dintre Israel și lumea arabă.

„În avion am cerut piloților să zboare mai repede, deoarece există o mare grabă de a rupe barierele vechi, pentru ca oamenii să se cunoască, pentru a forma prietenii noi și, sperăm, profunde. În timp ce această pace a fost negociată de liderii săi, ea este dorită în mod covârșitor de oameni”, a spus Kushner, consilier al Casei Albe, care a negociat acordul cu Israel și Emiratele Arabe Unite.

Există avantaje pentru toți cei trei jucători: nevoia istorică a Israelului de a crește recunoașterea regională a statului evreu, centrele financiare din Emirate pot beneficia de legături deschise cu superputerea cibernetică și de securitate a regiunii, iar un președinte american aflat sub presiune în țară își popularizează rolul de pacificator în Orientul Mijlociu.

Acestea sunt realizări cu adevărat semnificative și schimbă în continuare dinamica într-o regiune profund polarizată. Însă acordul este izbitor dintr-un alt motiv - îi lasă pe palestinieni să se simtă la fel de marginalizați ca întotdeauna.

Ei cred că înțelegerea rupe solidaritatea arabă și pârghiile împotriva ocupării de către Israel a pământului pe care îl doresc pentru un viitor stat.

Înainte de Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Iordania au fost singurele alte țări arabe din Orientul Mijlociu care au recunoscut oficial Israelul, după semnarea tratatelor de pace în 1978 și, respectiv, în 1994.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri