Două module de aselenizare, Resilience, construit de compania niponă ispace şi Blue Ghost, al firmei americane Firefly, au fost lansate miercuri, cu o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, în cadrul unui parteneriat public-privat iniţiat de NASA.
Racheta Falcon 9 a fost lansată cu succes la ora locală 01:11 (06:11 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy de pe coasta de est a Americii, informează Agerpres.
Compania japoneză de explorări spaţiale ispace lansează astfel misiunea Hakuto-R 2, care reprezintă cea de-a doua sa tentativă de aselenizare după ce prima, din aprilie 2023, a eşuat în ultimele momente din cauza unei greşeli de calcul a altitudinii.
Compania texană Firefly Aerospace lansează primul său modul de aselenizare, Blue Ghost, devenind astfel cea de-a treia companie privată care desfăşoară o astfel de misiune în cadrul parteneriatului public-privat al NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS).
Puterile spaţiale şi companiile din acest domeniu şi-au concentrat atenţia asupra Lunii în ultimii ani pentru potenţialul de a desfăşura activităţi de extragere de resurse şi de a construi baze permanente pentru astronauţi. Astfel Luna a devenit scena unei competiţii a cărei miză este mai mult decât ştiinţifică, vizând deopotrivă prestigiul naţional al marilor puteri dar şi o nouă cursă geopolitică similară celei dintre SUA şi URSS din perioada Războiului Rece.
Modulul de aselenizare construit de ispace, Resilience, transportă 6 încărcături în valoare de 16 milioane de dolari, printre care şi un 'Micro Rover' ce urmează să se desprindă de modulul de aselenizare şi să culeagă mostre de sol selenar, conform directorului executiv ispace, Jumpei Nozaki.
Aselenizarea misiunii Hakuto-R 2 urmează să aibă loc peste 4 - 5 luni după lansare, în cursul verii. Misiunea îşi propune o abordare eficientă din punct de vedere al energiei, urmând să se folosească de gravitaţia Terrei şi a Lunii în cadrul unei serii de survoluri pentru a se propulsa spre destinaţie.
Modulul Blue Ghost, construit de Firefly, urmează să ajungă pe Lună în 45 de zile după lansare, în jurul datei de 2 martie. Modulul transportă 10 încărcături provenite de la diverşi clienţi ai NASA şi una aparţinând Honeybee Robotics, deţinută de compania Blue Origin.
După ce vor ajunge la destinaţie, ambele misiuni vor avea durata de o zi selenară - adică aproape 2 săptămâni. Ele nu vor supravieţui recilor nopţi selenare, în care temperatura scade până la - 128 de grade Celsius.
NASA, prin programul său Artemis, are în vedere recucerirea Lunii până în 2027 - dar probabil vor exista întârzieri (menţionează Reuters) - în timp ce China are drept obiectiv prima aselenizare cu echipaj uman până în 2030, la capătul unei serii de misiuni robotice.
Misiunile din cadrul parteneriatului CLPS, aşa cum este Blue Ghost, aparţinând companiei Firefly, sunt private dar primesc finanţare substanţială din partea NASA. Ele au drept obiective studierea suprafeţei selenare şi stimularea interesului pentru exploatarea satelitului natural.
Tentativa de aselenizare de anul trecut a modulului construit de compania Intuitive Machines, un succes parţial pentru că modulul s-a răsturnat pe o parte, a constituit prima misiune a unei companii private şi prima din cadrul programului CLPS care a reuşit să aselenizeze. O tentativă anterioară a companiei Astrobotic, tot în cadrul CLPS, a eşuat la puţin timp după lansare.
Programul Artemis ar putea suferi modificări în cadrul viitoarei administraţii Trump, în contextul unei eventuale prioritizări a investiţiilor pentru susţinerea viziunii lui Elon Musk, şeful SpaceX, privind cucerirea planetei Marte.
„Am investit în programul care ne va duce pe Lună şi cred că toată lumea îşi doreşte să ne întoarcem acolo”, a declarat pentru Reuters Nicky Fox, şefa directoratului ştiinţific al NASA, care coordonează programul CLPS, atunci când a fost întrebată dacă se aşteaptă la potenţiale schimbări în programul Artemis. Însă „partea bună a activităţii ştiinţifice derulate de NASA este că facem o treabă excelentă oriunde ne-am duce”, a adăugat ea.
Editor : M.I.