Moartea a doi agenți FBI a dus la 98 de arestări, într-o anchetă complexă ce a investigat timp de doi ani o rețea de pedofili

Data publicării:
o tabla pe care sunt puse tot felul de indicii, fotografii după tiparul unei investigații de poliție sau FBI
Presupusa rețea de pedofilie funcționa ca o rețea „peer-to-peer”, cu „unii infractori comitând infracțiuni de peste 10 ani”, a declarat comandantul poliției federale australiane Helen Schneider. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un total de 98 de persoane au fost arestate cu acuzații legate de abuzuri sexuale asupra copiilor și 13 copii au fost salvați, au declarat marți autorități din SUA și Australia, la mai bine de doi ani după ce doi agenți FBI au fost uciși în investigarea unui presupus grup internațional de pedofili, informează CNN.

Într-o conferință de presă de marți, Biroul Federal de Investigații (FBI) și Poliția Federală Australiană (AFP) au declarat că 79 de arestări, 65 de rechizitori și 43 de condamnări în SUA au fost efectuate ca urmare a operațiunii comune, în timp ce 19 bărbați au fost arestați în Australia.

Doi agenți FBI, care au investighat presupusa rețea, au fost împușcați în 2021 în timp ce executau un mandat de percheziție ce îl viza pe un programator IT suspectat că avea materiale cu abuzuri asupra copiilor, a raportat anterior CNN.

Potrivit poliției, membrii presupusului grup de pedofili au folosit un software pentru a partaja în mod anonim fișiere, a discuta pe chat-uri și a accesa site-uri web din cadrul rețelei.

Presupusa rețea de pedofilie funcționa ca o rețea peer-to-peer”, cu „unii infractori comitând infracțiuni de peste 10 ani”, a declarat comandantul poliției federale australiane Helen Schneider.

„Unii dintre copii erau cunoscuți de bărbații care au fost arestați”, a adăugat Schneider, dar a refuzat să comenteze în continuare.

Ancheta poliției australiene a început în 2022, când FBI a transmis detalii despre membri australieni ai unei “rețele peer-to-peer” despre care se presupuneadistribuie materiale cu copii abuzați sexual pe dark web.

„Această operațiune a fost extrem de complexă”, a declarat reporterilor, marți, atașatul juridic al FBI la Canberra, Nitiana Mann. „Complexitatea și anonimatul acestor platforme înseamnă că nicio agenție sau țară nu poate lupta singură împotriva acestor amenințări.”

Majoritatea presupușilor infractori australieni aveau locuri de muncă care necesitau abilități IT avansate, a spus poliția într-un comunicat.

Membrii rețelei ar fi folosit „un software pentru a partaja în mod anonim fișiere, a discuta pe chat-uri și a accesa site-uri web din cadrul rețelei”, folosind criptarea și „alte metode pentru a evita detectarea forțelor de ordine”, s-a mai precizat în comunicat.

Comandantul AFP Schneider a spus că presupușii infractori operau ca o „rețea sofisticată”.

„Vizualizarea, distribuirea și producerea de materiale cu abuzuri sexuale asupra copiilor reprezintă o crimă îngrozitoare, iar tacticile la care a apelat această rețea pentru a evita detectarea sunt un indiciu că sunt extrem de periculoase”, a spus ea.

„Cu cât infractorii de tipul acesta evită mai mult timp detectarea, înseamnă că și ciclul de abuz continuă mai mult. Nu pot fi excluse alte arestări”, a adăugat ea.

Peste 300 de investigații au fost deschise ca urmare a operațiunii comune.

Agenții speciali ai FBI Daniel Alfin și Laura Schwartzenberger au murit într-un schimb de focuri într-un complex de apartamente din Sunrise, Florida, în timp ce executau un mandat federal de percheziție pe 2 februarie 2021.

Alți trei agenți au fost răniți, iar suspectul a fost împușcat și a murit la fața locului.

La acea vreme, agentul special responsabil al FBI din Miami, George Piro, a numit evenimentul și pierderea lui Alfin și Schwartzenberger ca „o zi foarte întunecată pentru FBI”.

Agenții erau cunoscuți pentru eforturile lor exemplare în domeniu, limitând abuzul asupra copiilor prin munca lor de investigație și educând elevii cu privire la pericolele crimelor sexuale.

Moartea lor a fost primul eveniment de acest tip, din noiembrie 2008 când un agent FBI a fost împușcat mortal în timpul serviciului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
dronă în zbor
Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...