Sarcofagul descoperit săptămâna trecută în Alexandria, Egipt, a stârnit numeroase controverse și întrebări legate de ce sau cine s-ar afla înăuntru. Perfect conservat, sarcofagul a fost descoperit la un sit de construcții din Alexandria, iar arheologii au stabilit că acesta nu fusese deschis de mai bine de 2.000 de ani, când a fost îngropat.
Unele voci au sugerat chiar că acesta ar putea fi mormântul pierdut al lui Alexandru cel Mare, deși specialiștii au respins o asemenea ipoteză, argumentând că sarcofagul are dimensiuni prea mici pentru a fi mormântul uneia dintre cele mai importante figuri istorice și speculând că, cel mai probabil, înauntru s-ar afla un nobil.
Misterul a fost dezlegat după ce arheologii au deschis sarcofagul, iar răspunsul este mai puțin entuziasmant decât ar fi sperat aceștia, scrie New York Times. În interiorul sarcofagului oamenii de știință au descoperit trei schelete îmbibate în apa de canal care se infiltrase în sarcofag.
„Din nefericire, mumiile din interior nu sunt în cea mai bună condiție și au fost conservate doar oasele”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, citat de Reuters.
Waziri a fost nevoit și să nege că deschiderea sarcofagului ar putea elibera...un blestem teribil, un zvon care s-a răspândit cu rapiditate pe rețelele sociale.
„L-am deschis și, slavă domnului, lumea nu a fost cuprinsă de întuneric. Am fost primul care și-a băgat capul în sarcofag și uite că sunt bine”, a mai spus acesta.
haaban Abdel Moneim, expert în analizarea mumiilor, a declarat că o examinare preliminară a scheletelor arată că, cel mai probabil, acestea le-ar aparține unor ofițeri militari. Unul dintre craniile descoperite în sarcofag prezintă semne că ar fi fost străpuns de o săgeatâ.
Scheletele și sarcofagul vor fi transferate acum la Muzeul Național din Alexandria, unde experții vor încerca să afle cauza morții și vârsta aproximativă a rămășițelor umane descoperite înauntru.