Reprezentanţi american de rang înalt s-au dus în Cuba după două noi misterioase ”atacuri acustice” semnalate în iunie contra unor diplomaţi de la Ambasada Statelor Unite la Havana, a declarat o sursă oficială pentru AFP, citat de News.ro.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De la sfârşitul lui 2016, în total 26 de diplomaţi americani au manifestat simptome asemănătoare celor resimţite în urma unei comoţii sau unui uşor traumatism cerebral - dureri de cap, ameţeli, acufene, tulburări cognitive sau de vedere, pierderi de auz, cazuri de insomnie şi epuizare.
"Francisco Palmieri, secretar de Stat adjunct însărcinat cu Afaceri în emisfera occidentală, William Todd, secretar adjunct al Administraţiei, şi Michael Evanoff, secretar adjunct cu Securitatea Diplomatică, s-au dus la Havana pentru a vizita personalul Ambasadei în lumina unor noi atacuri contra unor diplomaţi americani la Ambasadă”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
”Vizita a fost o ocazie ca reprezentanţii noştri de rang înalt să înţeleagă mai bine provocările reprezentate de aceste atacuri şi impactul lor asupra operaţiunilor americane pe teren”, a adăugat el, fără să precizeze data şi durata vizitei pe insulă.
Aceşti demnitari au plecat de la Havana marţi după-amiaza, potrivit postului american CBS, care a dezvăluit primul, în august 2017, informaţii despre simptomele care-i afectau pe diplomaţi.
În opinia Washingtonului este vorba despre pierderi de auz, tulburări cognitive şi de somn care ar fi fost provocate de atacuri de origine necunoscută. Aceste incidente au fost catalogate drept ”atacuri acustice”.
La 28 iunie, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, anunţa că ”în urma unei evaluări medicale complete”, s-a conchis că alţi doi funcţionari prezentau efecte asupra sănătăţii similare celor semnalate de alţi 24 de membri ai comunităţii diplomatice americane la Havana.
Serviciile de informaţii şi experţi medicali americani anchetează de peste un an şi nu par săfie aproape de o identificare a cauzei.
Cuba a respins mereu orice implicare în aceste incidente.
”Noi putem să confirmăm că nu avem vreo ipoteză credibilă sau explicaţie ştiinţifică în măsură să justifice măsuri de retorsiune americane”, declara pe 10 iunie Ministerul cubanez de Externe.
Aceste ”atacuri„ au răcit şi mai mult relaţii deja glaciale între Washington şi Havana. Americanii le reproşează autprităţilor cubaneze că nu au garantat securitatea diplomaţilor lor. Statele Unite şi-au redus cu mai bine de jumătate prezenţa diplomatică în Cuba.