În Balcani, vremea s-a răcit şi au început ploile de toamnă. Obstacole în plus în calea refugiaţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei. În taberele pentru imigranţi, precum cea din oraşul croat Opatovaț, sunt tot mai mulţi cei care suferă de hipotermie şi infecţii respiratorii.
„Această tabără are capacitatea de 4.000 de oameni. Au încercat să amelioreze starea corturilor, să ridice corturi încălzite. Este doar începutul. Au adus două containere încălzite pentru copiii care au probleme cu hipotermia”, declară Nathalie Salles, şefa misiunii Doctori fără Frontiere în Croaţia.
În aceste condiţii, organizaţia Doctori fără Frontiere cere ca transferul refugiaţilor către vestul Europei să se facă mai rapid.
„În ultimele două-trei zile, oamenii au aşteptat ore în şir. Marele pericol pentru copii este infecţia respiratorie”, mai spune Nathalie Salles.
Refugiaţii sunt transportaţi din Croaţia în Austria, unde autorităţile spun că ar putea folosi armata la graniţe, pentru a asigura ordinea, dacă Germania nu îi mai primeşte.
Şi din Ungaria continuă să ajungă pe teritoriul austriac mii de imigranţi. Principala poartă de intrare este gara din Nickelsdorf. Într-un şir uriaş, refugiaţii se îndreaptă spre tabăra unde primesc hrană şi haine. Sunt urcaţi apoi în autobuzele care-i duc mai departe, la graniţa cu Germania.
„Ceea ce căutăm în Europa este o viaţă, nu bani, nici altceva, ci o viaţă bună, atât”, spune un refugiat. Un altul adaugă: „Vrem să stăm în Europa pentru că aici ai şansa unui viitor şi a unei vieţi mai bune.”
Ca să facă faţă miilor de oameni care intră zilnic în ţară, autorităţile germane folosesc orice spaţiu disponibil. La Heidelberg, cunoscut centru universitar, autorităţile au transformat o fostă cazarmă militară americană în tabără pentru refugiaţi.
Hermann Schroeder, șeful programului de înregistrare: „Scopul nostru aici este ca, la fel ca pentru un examen medical în armată, să realizăm procesul de înregistrare individuală în două sau trei zile pentru o bună parte dintre refugiaţii din statul Baden-Wuerttemberg.
Statele Unite au avertizat Europa să verifice atent fiecare refugiat şi au precizat că, în America, procesarea cererilor de azil durează chiar şi doi ani. Doar aşa pot fi separaţi imigranţii care fug de război şi persecuţie de cei care caută doar un trai mai bun. Potrivit oficialilor americani, cei din urmă trebuie trimişi înapoi de unde au venit.