În mesajul de Anul Nou, preşedintele Franţei s-a declarat mândru de felul cum au făcut faţă concetăţenii săi atacurilor teroriste de la Charlie Hebdo şi celor din 13 noiembrie. În total, 147 de oameni nevinovaţi au căzut victime terorismului islamist. Iar pericolul e departe de a fi trecut, a avertizat el.
Francois Hollande: „În pofida tragediei, Franţa nu a cedat. În ciuda lacrimilor, a rămas în picioare. Doamnelor şi domnilor, sunt mândru de dumneavoastă. În aceste circumstanţe v-aţi demonstrat hotărârea, solidaritatea şi sângele rece. Sunt dator să vă spun adevărul. Nu am terminat cu terorismul. Dejucăm atentate în mod frecvent”.
La rândul său, cancelarul german s-a referit, în mesajul de Anul Nou, la cea mai mare provocare pentru germani în 2015, dar şi în 2016 - integrarea refugiaţilor.
Angela Merkel: „Sunt convinsă că dacă vom aborda în mod corect această misiune formidabilă de integrare a numeroşilor oameni, atunci aceasta va reprezenta o şansă pentru ziua de mâine pentru că avem o mare acţiune civică şi un concept complet de măsuri politice”.
Potrivit statisticilor, în Germania au ajuns aproximativ un milion de refugiaţi din Siria, Irak si Afganistan, iar landurile germane trebuie să cheltuiască 17 miliarde de euro pentru integrarea imigranţilor.
De la Moscova, în mesajul de anul nou, preşedintele Vladimir Putin le-a mulţumit soldaţilor care luptă în afara hotarelor ţării.
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: „Astăzi aş dori să adresez felicitări mai ales acelor soldaţi ai ţării noastre care luptă împotriva terorismului internaţional şi apără interesele Rusiei departe de frontierele noastre, dând dovadă de angajament, hotărâre şi tărie de caracter. Să închinăm paharul pentru prosperitatea şi bunăstarea Rusiei. Sărbători fericite, An Nou fericit în 2016!”
Şi liderul de la Beijing le-a vorbit oamenilor despre provocările Noului An.
Xi Jinping, preşedintele Chinei: „Tovarăşi şi prieteni, doamnelor şi domnilor. Anul 2016 este primul an în care China intră într-o perioadă crucială pentru construirea unei societăţi moderate. Viitorul este încurajator şi plin de speranţă. Dar fericirea nu cade din cer”.
China este cea de-a doua economie a lumii, însă acum trece printr-o perioadă delicată, de stagnare economică.