Miniştrii de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre ameninţarea terorismului.
Decizia a fost luată la cererea ministrului francez de Interne. De altfel, atentatele din capitala Franţei sunt principalul subiect de discuţie şi la summitul G20, unde s-au întâlnit liderii celor mai mari economii ale lumii. Iar o primă concluzie a apărut deja. Barack Obama şi Vladimir Putin au căzut de acord că ONU trebuie să medieze conflictul din Siria. În plus, preşedinţii american şi rus au cerut începerea negocierilor dintre opoziţia siriană şi regimul Bashar al-Assad.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Locuitorii lumii libere au fost atacaţi de terorişti. Ne-am exprimat cu toţii solidaritatea, dar vorbele nu sunt suficiente. Este timpul să trecem la acţiune.”
Acesta este mesajul general transmis de liderii prezenţi la summitul G20 din Turcia.
Donald Tusk: „Reţelele teroriste nu pot acţiona fără banii care circulă prin sistemele financiare ale multor ţări. Vom putea opri această ameninţare doar dacă vom coopera în privinţa tranzacţiilor suspecte.”
Preşedintele Francois Hollande este singurul lider care nu participă la summitul G20, iar în lipsa lui, ceilalţi şefi de stat şi de guvern au căzut de acord să întărească paza în aeroporturile din propriile ţări şi la punctele de trecere a frontierei.
Preşedintele american Barack Obama a promis o dublare a eforturilor pentru distrugerea grupării Statul Islamic şi a avut o întâlnire de o jumătate de oră cu Vladimir Putin, în care au discutat în special despre situaţia din Siria şi ameninţarea reprezentată de ISIS.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Lupta împotriva ameniţării teroriste şi ajutarea milioanelor de oameni care şi-au pierdut casele sunt posibile doar printr-un efort comun al comunităţii internaţionale.”
Barack Obama, preşedintele Statelor Unite: „Cerul s-a întunecat din cauza acestor atacuri oribile. Uciderea unor oameni nevinovaţi pe baza une ideologii bolnave este un atac asupra lumii civilizate.”
Este o opinie împărtăşită şi de liderul Bisericii Catolice, care s-a rugat în Piaţa Sfântul Petru pentru victimele atacurilor din Paris.
Papa Francisc: „Violenţa şi ura nu rezolvă problemele umanităţii, iar folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a justifica aceste acte este o blasfemie.”
Tragedia din Paris l-a impresionat şi pe secretarul general al Naţiunilor Unite. Ban Ki Moon susţine că, după aceste atacuri, lumea are un moment rar de oportunitate diplomatică pentru a pune capăt violenţei.