Funcția, introdusă pentru prima dată în octombrie 2014, permite utilizatorilor rețelei de socializare Facebook să confirme apropiaților că sunt în siguranță în urma unui dezastru natural sau a unui atentat terorist, dar și căutarea celor care s-ar putea afla în zona afectată.
„Atunci când m-am trezit în această dimineață, am fost îngrozit să aud despre atacul armat din Orlando. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă spre victime, familiile lor și comunitatea LGBT”, a declarat directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, pe contul său oficial.
Atacul a devenit rapid unul dintre principalele subiecte pe Facebook și Twitter, iar hashtag-ul #PrayforOrlando unul din cele mai populare posturi pe parcursul zilei.
Anul trecut, Facebook a promis să activeze mai des funcția „Safety Check” în timpul dezastrelor, în replică la criticile care au susținut că rețeaua de socializare a activat funcția după atacurile din 13 noiembrie de la Paris, dar nu și cu o zi mai devreme, atunci când o bombă a ucis cel puțin 43 de persoane în Beirut.