Mohammad Aisha, marinarul sirian care a rămas blocat pe o navă sechestrată în Canalul Suez timp de patru ani, a fost lăsat să plece din „închisoarea sa plutitoare” și și-a revăzut familia, relatează The Independent.
Timp de aproape patru ani, Mohammad Aisha (BBC, care i-a urmărit cazul, l-a prezentat drept Mohammed) a locuit pe nava cargo MV Aman, abandonată în Egipt. Nava a fost reținută în 2017 din cauza expirării certificatelor și echipamentelor de securitate. Un tribunal din Egipt l-a desemnat paznic legal al navei, ceea ce a însemnat că nu a putut pleca de la bord. Mai mult, autoritățile îi confiscaseră și pașaportul.
Marinarul era nevoit să înoate până la țărm pentru a-și cumpăra apă și mâncare și pentru a-și încărca telefonul mobil. Din lipsă de combustibil, nu avea electricitate pe navă.
El a fost lăsat să plece după ce Federația Internațională a Transportatorilor i-a preluat cazul și a găsit un înlocuitor pentru rolul de paznic al navei.
Săptămâna trecută, Mohammad a ajuns acasă, în portul sirian Tartus.
„În sfârșit! După 4 ani, din nou acasă, cu familia”, a scris el pe Twitter, unde a postat și o fotografie de la petrecerea cu care a fost așteptat acasă.
„Am fost în carceră, iar acum sunt liber!”, a spus el.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Acel timp petrecut singur la bordul navei mi-a provocat daune psihologice permanente, care nu cred că se vor vindeca vreodată. Nu suntem meniți să fim singuri. Așa înnebunești”, a povestit el.
„Dacă, să zicem, ai căzut, dacă ai pățit ceva, nimeni nu ar ști. Ai muri singur și poate că oamenii își vor da seama abia peste câteva luni că ești mort”, a povestit Mohammad despre temerile lui.
„Nu este doar singurătatea, ci singurătatea forțată combinată cu disperarea... Am avut gânduri de sinucidere. Nu doresc asta nimănui”, a mai spus el.
„S-au schimbat atât de multe în ultimii patru ani. Casa lui Mohammad din Siria ar putea fi de nerecunoscut”, a spus Mohamed Arrachedi, coordonatorul ITF pentru lumea arabă, care s-a ocupat de cazul marinarului.
„O parte din familia sa a murit cu ani în urmă. Asta înseamnă că nu își va mai vedea niciodată mama, iar acest lucru este foarte trist. Mohammad și-a pierdut patru ani din viață”, a adăugat el.
Editor : Monica Bonea