Manifestaţiile antiguvernamentale din Irak - devenite obișnuite la Bagdad și în alte orașe irakiene, după ce de câteva luni oamenii denunțau corupția din țară - au avut duminică un nou obiectiv: vocile nemulțumiților s-au ridicat împotriva celor „doi ocupanţi, Iranul şi SUA”. Protestele au loc în contextul în care se amplifică temerile că tensiunile generate de uciderea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani, la Bagdad, ar putea degenera într-un conflict, relatează Agerpres.
În timp ce legislativul irakian - care a votat o rezoluţie care cere retragerea trupelor străine - rămâne divizat între parlamentarii care doresc plecarea celor 5.200 de soldaţi americani staţionaţi în Irak şi parlamentarii care vor să fie menţinută o contrapondere în faţa influenţei partidelor şi grupărilor armate sprijinite de Teheran, manifestanţii spun că refuză să aleagă între oricare din aceste opţiuni, cuvântul de ordine al revoltei lor fiind „ne vrem ţara înapoi”.
Raidul unei drone americane ce a spulberat efectiv, vineri, la Bagdad două vehicule în care se aflau Qasem Soleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi al coaliţiei grupărilor paramilitare pro-iraniene din Irak, a reaprins sentimentele antiamericane în această ţară ocupată de trupele SUA între anii 2003 şi 2011.
În acelaşi timp, manifestanţii critică şi ameninţările grupărilor pro-iraniene împotriva soldaţilor şi diplomaţilor americani, cum a fost asaltul din 31 decembrie asupra ambasadei SUA, şi denunţă influenţa excesivă a Teheranului la Bagdad şi folosirea de către Iran a unor grupări paramilitare irakiene pentru a-şi urmări interesele.
În oraşul Nassiriya, în sud, manifestanţii care de trei luni scandează la proteste „Iranul afară” au refuzat trecerea unui cortegiu funerar simbolic pentru Soleimani şi Muhandis, participanţii pro-iranieni la acest cortegiu răspunzând cu focuri de armă soldate cu trei răniţi.
Într-un alt oraş din sudul Irakului, Diwaniya, sute de irakieni au protestat împotriva puterii de la Bagdad susţinute de Iran, una dintre lozincile auzite fiind „Nu Iranului, nu Americii”. Un protest de asemenea atât anti-american, cât şi anti-iranian a avut loc duminică și la Najaf, unde manifestanţii au incendiat cauciucuri pentru a bloca şoselele.
Toate acestea se petrec în timp ce parlamentul de la Bagdad nu a reuşit să formeze o majoritate care să instaleze un guvern care să înlocuiască executivul demisionar condus de premierul Adel Abdul Mahdi - care a pledat şi el pentru retragerea trupelor străine -, iar alegerile anticipate cerute de protestatari nu se conturează.
Editare web: Luana Păvălucă