Lumea atacurilor informatice: Activiştii, hackerii comerciali şi cei statali

Data publicării:
hacker getty

În funcţie de interese, hackerii se împart în trei categorii. Activiştii sunt cei care sparg site-uri sau distrug proprietăţi electronice ca să-şi impună un punct de vedere. Corporaţiile sau companiile care procesează bani se numără printre ţinte.

Hackerii comerciali sunt cei mai răspândiţi. Au un singur scop, să-şi umple conturile. Ei pun în aplicare atacurile de tip ransomware, adică blochează diferite sisteme şi apoi cer recompense. Atacă şi utilizatori obişnuiţi şi interceptează tranzacţiile prin internet banking.

Cei mai periculoşi sunt hackerii statali. Se infiltrează în sistemul instituţiilor strategice şi extrag date pe o durată îndelungată. Neoficial, aceste grupări sunt angajate de guvernele unor ţări ca să le distrugă pe altele.

Un actor statal are bugete nelimitate, o mână de lucru supercalificată, mecanisme specifice de distribuire a viruşilor. Un astfel de atac, pentru o singură persoană, se poate întinde până la doi ani”, a spus Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică.

După ce a intrat în infrastructura ţintă, toate incidentele de acest gen, cu atacatori de genul trei, poartă denumirea de APT-uri. Advance Persistent Threats. Atacuri avansate şi persistente. Sunt mai mult decât atacuri obişnuite, scopul este să rămână nedetectate pe o perioadă cât mai lungă de timp”, a explicat Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

O singură dată în istorie, bazele de date ale instituţiilor guvernamentale din România au fost infectate de o grupare de hackeri statali. Atacul s-a produs în 2007, dar autorităţile au aflat despre el după şase ani. Miniduke şi Red October au invadat computerele mai multor ministere, dar şi ale SRI. Atacul s-a produs în 2007, iar autorităţile au aflat despre el după şase ani. Nici acum nu se ştie exact ce fel de fişiere confidenţiale au fost furate.

Odată ce compromit sistemele de apărare cibernetică ale unui stat, hackerii au acces la orice. Pot să vadă detalii despre sistemele de utilităţi, transport rutier, naval sau aerian şi servicii publice. Informaţiile care contează, însă, sunt cele despre strategiile economice sau de securitate şi apărare naţională. Potrivit specialiştilor, acesta este spionajul informatic. În ultimii 15 ani, mai multe ţări din Uniunea Europeană au raportat astfel de atacuri. Experţii susţin că Siria şi China ar dispune de armate informatice capabile să se infiltreze în orice sistem de operare fără să fie descoperite.

Hackerii activişti şi cei comerciali provin din America, Rusia şi estul Europei. Prin destabilizarea sistemelor informatice sau prin fraudarea tranzacţiilor bancare, ei produc pagube de zeci de miliarde în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei