Motivul pentru noua atitudine a lui Lukashenko, partener tradițional al lui Putin, este, se pare, evoluția conflictului din Ucraina. Președintele cere chiar un rol mai mare pentru SUA în pacificarea Ucrainei.
Aleksandr Lukașenko este cel mai longeviv șef de stat din Europa, conduce Belarusul din 1994 și, dacă permite alegeri, atunci câștigă mai mult decât detașat. În interviul acordat Bloomberg însă, președintele a încercat să mai lucreze la imaginea sa, pe fondul imixtiunii rusești în conflictul din estul Ucrainei, unde Moscova susține activ forțele separatiste cu arme, bani și pregătire.
Zâmbind, Aleksandr Lukașenko a spus „nu mai sunt ultimul dictator al Europei. Există dictatori care sunt mai răi ca mine, nu-i așa? Acum eu am ajuns răul mai mic”. Lukașenko a continuat aprecierile la adresa președintelui rus, criticând faptul că liderul de la Kremlin ar fi reacționat, în opinia sa, mult prea emoțional în chestiunea Ucrainei.
Cei doi lideri sunt considerați, în mod tradițional, aliați. Se pare însă că aspirațiile de putere ale Moscovei au deschis ochii președintelui de la Minsk apropo de urmările pe care le poate avea o imixtiune rusească într-un stat vecin. Belarusul are frontieră comună atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.
Aleksandr Lukașenko a cerut chiar ca SUA să joace un rol central în rezolvarea conflictului din Ucraina. El a mai spus că Belarusul nu va deveni „provincia de nord-vest a Rusiei”, aratând chiar cu degetul către un Vladimir Putin imaginar în discuție. A ținut însă să precizeze și că Belarusul nu va intra în niciun conflict cu Rusia. Lukașenko a mai afirmat și că țara sa va lupta „până la ultimul om” împotriva oricărei agresiuni din afara țării.