Angelos Spiropoulos este unul dintre sutele de capi de familie care aşteaptă ca pe o mană cerească ajutorul primit de la banca de alimente. Fost zugrav, cu patru copii mici, el supravieţuieşte acum mulţmită ajutorului prietenilor. De un an nu mai găseşte de lucru.
„Cu un an înainte aveam un serviciu, eram bine şi eu şi familia mea. Am închiriat o casă. După ce ne-a izbit criza, am părăsit casa şi sunt recunoscător unei femei care ne-a lăsat să locuim la ea fără să plătim chirie, deoarece din cauza crizei nu am putea-o scoate la capăt. Şi sunt recunoscător şi băncii de alimente, care ne ajută cu hrană şi care ne va ajuta încă mult timp din câte văd, pentru că vom ajunge în stradă”, spune bărbatul de 35 de ani.
Banca de alimente, îmfiinţată de biserică şi de primărie, ajuta cu hrană în urmă cu doi ani 425 de familii. Acum aprovizionează o mie de familii, iar alte 350 se află pe o listă de aşteptare. Alimentele sunt cumpărate cu banii provenind din donaţii sau din resursele bisericii şi ale primăriei. Dar şi municipalităţile au tot mai puţini bani, deoarece bugetele au fost reduse drastic.
Sărăcia este lucie la Patra, aşa că s-a înfiinţat până şi o farmacie gratuită, unde pot fi donate medicamentele nefolosite spre a fi redistribuite nevoiaşilor. Este un ajutor nesperat pentru oameni precum Constantina Vervitsanou, mamă a cinci copii minori. Trăieşte drama şomajului şi ea, şi soţul ei.
„Sunt într-o stare într-adevăr rea, nu pot supravieţui. Copiii cer lapte, dar nu am să le dau. Încerc să găsesc un loc de muncă, dar nu găsesc de lucru şi în acest moment sunt în stradă”, se plânge femeia de 31 de ani.
Tabloul sărăciei despre care vorbim se manifestă la Patra, unul dintre cele mai mari porturi ale Greciei. Însă în ultimii ani însă industria a decăzut, şomajul a crescut, iar criza financiară a amplificat toate problemele sociale. La nivelul ţării, şomajul a atins o rată de 26 la sută din populaţia activă.