Liderul grupării rebele care l-a înlăturat pe Bashar al-Assad a devenit președinte de tranziție al Siriei

Data publicării:
Iraqi delegation meets with leader of new Syrian administration Ahmed al Sharaa in Damascus​​​​​​​
Ahmed al-Sharaa. Foto: Profimedia Images

Ahmed al-Sharaa, fostul lider al Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea rebelă islamistă care a condus operațiunea militară de înlăturare a fostului președinte al Siriei, Bashar al-Assad, luna trecută, a fost numit președinte al Siriei pentru o „perioadă de tranziție”, informează The Guardian.

Numirea lui Ahmed al-Sharaa, care acționează ca lider de facto al țării de la începutul lunii decembrie, a venit după o întâlnire a șefilor facțiunilor rebele de miercuri și a fost anunțată de un purtător de cuvânt al armatei.

Purtătorul de cuvânt a anunțat o serie de alte modificări, inclusiv dizolvarea parlamentului Siriei, formarea unui consiliu legislativ numit și anularea constituției țării din 2012. Au fost dizolvate și agențiile militare și de securitate ale Siriei, pentru a fi înlocuite cu noi instituții.

În plus, toate facțiunile armate din Siria urmează să fie desființate și absorbite în noua armată națională. Pe față, ordinul de dizolvare a facțiunilor armate ar trebui să includă HTS, deși nu a numit grupul, care este autoritatea de facto din țară.

Sharaa a spus că prioritățile țării sunt „umplerea vidului de putere, păstrarea păcii civile, construirea instituțiilor statului”.

Organizarea unor alegeri ar putea dura patru ani

Guvernul de tranziție ar trebui să predea puterea unui nou guvern în martie, dar nu este clar cum va fi gestionată trecerea. Într-un interviu acordat luna trecută pentru Al Arabiya, Sharaa a spus că organizarea alegerilor ar putea dura până la patru ani, iar rescrierea constituției țării ar putea dura trei.

Sharaa a promis că va organiza o conferință națională de dialog pentru a se asigura că era post-Assad include toate fațetele societății siriene, dar a amânat evenimentul în mod repetat. Întâlnirile sale au fost în mare parte cu indivizi, mai degrabă decât cu partide politice.

Dizolvarea facțiunilor militare este un subiect sensibil. Prezența și rolul acestor facțiuni au devenit o întrebare stringentă, întrucât guvernul interimar al țării – condus aproape exclusiv de membri ai HTS – încearcă să consolideze puterea.

HTS, inițial o ramură a filialei siriene a Al-Qaida, a devenit cel mai puternic grup rebel din Siria în momentul în care a lansat campania militară pentru răsturnarea regimului Assad, anul trecut. Sub îndrumarea sa, la operațiunea militară au participat o mulțime de facțiuni de opoziție din întreaga țară.

La mijlocul lunii ianuarie, ministerul sirian al apărării a anunțat că va organiza consultări cu facțiunile pentru a vedea cum vor forma o armată unificată.

Facțiunile rebele din Siria sunt greu de adus sub aceeași umbrelă

Provocările abundă, pentru că facțiunile rebele islamiste mai radicale – dintre care multe fac parte din Armata Națională Siriană susținută de Turcia – nu sunt la fel de disciplinate precum soldații HTS și diferă de ideologia grupului. Căderea bruscă a regimului Assad a lăsat, de asemenea, libere depozite de arme, tancuri și artilerie pentru a fi preluate în Siria, unele dintre ele au căzut în mâinile rebelilor.

Sharaa și ministrul apărării au ținut întâlniri aproape zilnice cu facțiunile rebele și au acordat liderilor lor posturi cheie în guvernul interimar, cum ar fi numirea lor ca guvernatori provinciali.

Puterile străine urmăresc să vadă dacă Siria își menține traiectoria actuală către stabilitate, temându-se să vadă o repetare a unui scenariu libian, în care țara a fost divizată de facțiuni în conflict și a experimentat ilegalitatea în masă după răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi.

Forțele Democratice Siriene vor independență în armată

Guvernul interimar a curtat puterile regionale pentru sprijin în consolidarea statului și a armatei sale în curs de dezvoltare, căutând fonduri străine și legitimitate. Prima călătorie în străinătate a noului guvern a fost în Arabia Saudită, iar mai târziu în Turcia, unde ministrul de externe a fost însoțit de ministrul apărării și directorul de informații.

În timp ce guvernul de tranziție încearcă să consolideze puterea pe plan intern, a negociat și cu Forțele Democratice Siriene, susținute de SUA, o forță militară condusă de kurzi care controlează o treime din țară. Forțele Democratice Siriene au cerut să mențină un anumit grad de independență militară în cadrul noii armate siriene, lucru pe care guvernul a refuzat-o.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Legătura personală a lui Trump cu frații Tate. Cum l-a introdus Barron pe tatăl său în „manosferă” în care...
Digi FM
“Profetul burselor”, avertisment serios: “Milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă și casele”
Pro FM
Lady Gaga, pe tocuri imposibile la un eveniment în New York, alături de logodnicul ei. Ei nu au făcut rabat...
Film Now
Sebastian Stan, alături de frumoasa lui iubită, actrița Annabelle Wallis, pe covorul roșu la premiile BAFTA...
Adevarul
Crima care i-a șocat pe contemporani: Primar măcelărit ore în șir și lăsat să putrezească pe uliță
Newsweek
Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Digi FM
O femeie din București a transformat trotuarul în pârtie de schi. Imaginile au devenit virale
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Un bărbat din Mehedinți a rămas blocat în casă de propriul câine. A sunat la 112 de teamă că va fi atacat de...
Film Now
BAFTA 2025. Ce nu s-a văzut la TV. Gafele și cele mai controversate momente. Zoe Saldana a înjurat pe scenă
UTV
Reacția lui CRBL după ce s-a spus că relația lui cu Olga Guțanu e pe butuci din cauza geloziei: „Hai măi...