Lege dură a Guvernului Meloni: Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru italienii care caută mame surogat în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
Demonstration in Rome against the criminalization of surrogacy., Rm, Italy - 15 Oct 2024
La începutul acestui an, Giorgia Meloni a numit maternitatea surogat o practică „inumană”. Sursa foto: Profimedia Images

Italienii care pleacă în străinătate pentru a avea un copil născut de mame surogat se vor confrunta cu pedepse cu închisoarea și amenzi de până la 1 milion de euro. Parlamentul Italiei a adoptat legea propusă de partidul premierului Giorgia Meloni despre care activiștii spun că vizează partenerii de același sex, informează The Guardian.

Parlamentul Italiei interzice călătoriile în străinătate pentru a avea un copil prin maternitate surogat, un proiect al partidului premierului Giorgia Meloni despre care activiștii spun că este menit să vizeze partenerii de același sex.

De la preluarea mandatului în 2022, Meloni a urmat o agendă socială extrem de conservatoare, căutând să promoveze ceea ce ea vede ca valorile tradiționale ale familiei, făcând din ce în ce mai greu pentru cuplurile LGBTQ să devină părinți legali.

Miercuri, Senatul Camerei Superioare a aprobat cu 84 de voturi pentru și 58 împotrivă un proiect de lege propus de partidul de extremă dreapta al lui Meloni, Frații Italiei. Proiectul de lege fusese deja aprobat de camera inferioară anul trecut.

Legislația extinde o interdicție a maternității surogate deja în vigoare în Italia din 2004 pentru cei care merg în țări precum Statele Unite sau Canada, unde este legală, impunând pedepse cu închisoare de până la doi ani și amenzi de până la 1 milion de euro.

Maternitatea este absolut unică, nu poate fi surrogată și este fundamentul civilizației noastre”, a spus senatorul Fraților Italiei Lavinia Mennuni în timpul dezbaterii parlamentare. „Vrem să dezrădăcinăm fenomenul turismului maternității surogat.”

La începutul acestui an, Meloni a numit maternitatea surogat o practică „inumană” care tratează copiii ca pe produse de supermarket, făcând ecou unei poziții exprimate de biserica catolică.

Marți, demonstranții care s-au adunat în apropierea senatului și-au exprimat indignarea față de proiectul de lege, spunând că guvernul atacă persoanele LGBTQ și îi afectează pe cei care doreau să aibă copii, în ciuda faptului că Italia are o natalitate în scădere bruscă.

Dacă cineva are un copil, ar trebui să i se dea o medalie. Aici, în schimb, ești trimis la închisoare dacă nu ai copii în mod tradițional”, a declarat Franco Grillini, un activist cunoscut pentru drepturile LGBTQ în Italia, la demonstrație.

Alessia Crocini, președintele organizației „Rainbow Families”, a spus că 90% dintre italienii care aleg maternitatea surogat sunt cupluri heterosexuale, dar în cea mai mare parte au făcut acest lucru în secret, ceea ce înseamnă că noua interdicție ar afecta de facto doar cuplurile gay care nu ar putea să o ascundă.

Restricționarea maternității surogat vine pe fondul scăderii natalității, institutul național de statistică ISTAT afirmând în martie că nașterile au scăzut la un nivel record în 2023, după al 15-lea declin anual consecutiv.

Aceasta este o lege monstruoasă. Nicio țară din lume nu are așa ceva”, a mai spus Grillini.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri