Galerie Foto La 100 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon apar dovezi că arheologul Carter a furat obiecte din camera funerară
Data actualizării: Data publicării:
Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul lui Tutankhamon în 1922, a fost mult timp suspectat de egipteni că ar fi sustras obiecte de valoare înainte ca acesta să fie deschis oficial. Dovezile au fost însă greu de găsit. Acum însă, acuzaţia că Howard Carter s-a folosit de bunuri „furate fără îndoială din mormânt” a apărut într-o scrisoare nepublicată care i-a fost trimisă în 1934 de un savant britanic care făcea parte din echipa de cercetare, scrie The Guardian.
Scrisoarea a fost scrisă de Sir Alan Gardiner, un filolog pe care Carter îl desemnase să traducă hieroglifele găsite în mormântul vechi de 3.300 de ani. Ulterior, i-a dat o „amuletă whm”, folosită pentru ofrande aduse celor morţi, și l-a asigurat că aceasta nu face parte din tezaurul găsit în mormânt.
Gardiner i-a arătat amuleta lui Rex Engelbach, directorul britanic de atunci al Muzeului Egiptean din Cairo, și a rămas uimit atunci când i s-a spus că aceasta se potrivea cu alte obiecte din mormânt, deoarece toate erau făcute după aceeași matriță.
„Amuleta pe care mi-ai arătat-o a fost, fără îndoială, furată din mormântul lui Tutankhamon. Regret profund că am fost pus într-o ipostază așa jenantă. Desigur, nu i-am spus lui Engelbach că am amuleta de la tine”, i-a scris apoi Gardiner lui Carter.
Scrisorile, aflate acum într-o colecție privată, vor fi publicate într-o carte, de Universitatea Oxford. Autorul său, egiptologul Bob Brier a declarat pentru Observer că suspiciunile legate de Carter au existat de mult, dar că acum nu mai e nicio îndoială că a luat obiecte din mormânt.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la descoperirea de către Carter şi susţinătorul său financiar, Lord Carnarvon, a mormântului. În următorul deceniu, Carter a supravegheat îndeaproape mutarea şi transportarea obiectelor pe Nil până la Cairo pentru a fi expuse în Muzeul Egiptean.
Unii egiptologi au contestat afirmația lui Carter că obiecte prețioase din mormânt au fost furate în antichitate. În 1947, într-un jurnal științific din Cairo, Alfred Lucas, unul dintre angajații lui Carter, a raportat că arheologul ar fi deschis în secret ușa camerei funerare.
„Au fost suspectați că au intrat în mormânt înainte de deschiderea lui oficială, scoțând artefacte, inclusiv bijuterii, care au fost vândute după moartea lor. Se știa că Howard Carter avea unele obiecte, dar aceste scrisori sunt dovezi că a făcut asta.”, a scris Bob Brier.
În cartea sa, el scrie că egiptenii nu au putut să demonstreze aceste suspiciuni, dar au fost convinși că arheologul plănuia să fure un cap de lemn al lui Tutankhamon, găsit în Mormântul nr. 4, care fusese ambalat într-o cutie, dar nu fusese menționat niciodată în înregistrările lui Carter despre descoperiri și nici în volumul care descria conținutul anticamerei
„Mai târziu, am găsit obiecte pe piața de antichități egiptene care în mod clar proveneau din mormânt”, a spus Bob Brier.