L-a egalat pe Mao. Cel mai puternic lider din China ultimilor 40 de ani
Data publicării:
Xi Jinping s-a afirmat definitiv, marţi, ca cel mai puternic lider din ultimii 40 de în China, după ce a intrat în Carta Partidului Comunist Chinez pe picior de egalitate cu fondatorul regimului, Mao Zedong, relatează AFP, preluată de News.ro.
Liderul chinez, în vârstă de 64 de ani, aflat la conducerea PCC de la sfârşitul lui 2012, primește miercuri un nou mandat de cinci ani ca secretar general - titlul suprem în această ţară.
Reuniţi de săptămâna trecută în Congres la Beijing, peste 2.000 de delegaţi din toată ţara au aprobat marţi includerea în Carta partidului a „Gândirii lui Xi Jinping cu privire la socialismul chinez al noii ere”. Este vorba despre un concept care constituie de-acum un „ghid de acţiune” al celui mai mare partid din lume - are 89 de milioane de membri.
„Asta îi va conferi lui Xi o autorittate extraordinară (...). El va avea un statut similar celui al Marelui Cârmaci pe care-l avea Mao”, a declarat pentru AFP Willy Lam, un politolog la Universitatea chineză de la Hong Kong. „El va putea să fie ca acesta: lider pe viaţă, atât timp cât sănătatea îi este bună”.
Niciun lider de după Mao (1893-1976) nu şi-a văzut contribuţia teoretică la ideologie atât de venerată în timp ce încă se află în funcţie.
Numele lui Deng Xiaoping, artizanul de la sfârşitul anilor '70 al reformelor care au transformat China în a doua putere economică mondială, a fost introdus în Cartă după moartea acestuia, în 1997.
Contribuţiile celor doi predecesori ai lui Xi Jinping - Jiang Zemin et Hu Jintao - au fost înscrise după retragelor lor. Iar numele nu le figurează deplin.
MARE REÎNNOIRE
În ce constă, însă, „gândirea lui Xi Jinping?”. În deschiderea Congresului comunist, miercurea trecută, Xi a trasat marile linii într-un discurs-fluviu de peste trei ore.
În primul rând, „marea renaştere a naţiunii”, adică reafirmarea Chinei ca putere prosperă şi respectată, după mai bine de un secol şi jumătate de declin, de frămânări şi de umilinţe.
În acest sens, Xi Jinping promite să înfiinţeze o armată „de prim rang mondial” până 2050, să îmbunătăţească protecţia socială şi medicală,statul de drept „socialist” sau să asigure „coexistenţa armonioasă între om şi natură”.
Însă acest lucru nu se va întrâmpla prin vreo liberalizare politică. „Totul trebuie să fie plasat sub conducerea PCC: organizațiile PCC, Guvernul, armata, societatea civilă şi asta indiferent de locul în care ne aflăm”, a subliniat președintele.
IAR ACUM?
Acapararea puterii chineze de către Xi Jinping ar putea să fie confirmată şi mai mult miercuri.
Partidul Comunist urmează să anunţe o reînnoire a Comitetului Permament al Biroului său Politic - instanţa de şapte membri care conduce China.
Xi Jinping - care este totodată preşedintele Republicii Populare - şi Li Keqiang, premierul său, urmează să rămână în acest cerc. Însă ceilalţi cinci membri actuali urmează să prăsească puterea, din cauză că au ajuns la limita de vârstă informală de 68 de ani.
Cine îi va înlocui? Suspansul rămâne asupra identităţii vârstei şi tendinţelor politice ale noilor veniţi, care vor fi aleşi în mod oficial.
În cazul în care vor fi numiţi apropiaţi ai lui Xi, acest lucru va însemna că el „va deţine controlul total asupra Comitetului Permanent al Biroului Politic”, estimează Willy Lam.
Însă, în opinia lui Bill Bishop, autorul scrisorii de informare Sinocism China, remanierea de miercuri se anunţă a fi mai ales „cosmetică” din perspectiva lui Xi Jinping.
„Odată cu înscrierea numelui său în Carta Partidului, practic problema succesiunii sale nu se mai pune. Atât timp cât va fi în viaţă, el va rămâne cel care va lua deciziile” ultime, apreciază el. „Această înscriere a fost făcută pentru a semnala întregului PCC supremaţia lui Xi Jinping”, completează analistul.