Kristalina Georgieva spune că FMI este gata să ajute ţările afectate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Logo-ul FMI de la intrarea în instituție.
Avertisment FMI: Va fi un an 2022 dificil şi un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune Foto: GettyImages

Fondul Monetar Internaţional este gata să ajute ţările care ar putea fi afectate de orice efecte secundare de pe urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor impuse de guvernele occidentale, a declarat miercuri directorul FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Cu prilejul unui eveniment organizat de Washington Post, Kristalina Georgieva a spus că în mod inevitabil sancţiunile vor întrerupe unele tranzacţii financiare precum şi funcţionarea sistemului financiar, în special în situaţia în care Rusiei îi va fi restricţionat accesul la reţeaua de tranzacţii financiare SWIFT.

„Dacă ne vom afla în situaţia în care vor apărea efecte secundare care necesită un angajament mai mare din partea FMI pentru alte ţări, desigur că vom fi acolo. Avem o capacitate de împrumut de peste 700 de miliarde de dolari”, a spus Kristalina Georgieva.

Cu toate acestea, directorul FMI şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o soluţie diplomatică la această criză, care are deja un impact asupra preţurilor la energie şi reprezintă o ameninţare la adresa creşterii mondiale. Georgieva a reamintit că FMI are la dispoziţie 2,2 miliarde de dolari în programul de împrumut cu Ucraina, banii care pot fi distribuiţi începând de acum şi până în luna iunie, şi este gata să ofere un ajutor suplimentar dacă va fi nevoie, atât pentru Ucraina cât şi pentru alte ţări care ar fi afectat de conflict. FMI va ajuta la evaluarea impactului de pe urmă oricărui conflict şi va face recomandări statelor membre pe măsură ce criza evoluează, a spus Georgieva.

Pe de altă parte, directorul FMI a apreciat că pandemia de COVID-19 rămâne principalul risc la adresa economiei mondiale şi contribuie deja la creşterea inflaţiei în multe ţări. În acest context, Georgieva a cerut multiplicarea eforturilor pentru creşterea gradului de vaccinare şi consolidarea apărării împotriva coronavirusului, subliniind că aceste eforturi vor ajuta economia să îşi revină mai rapid şi vor contracara inflaţia. Referindu-se la subiectul inflaţiei, şeful FMI a recunoscut că aceasta s-a dovedit a fi o problemă economică şi socială mai importantă decât se preconiza, adăugând că economiştii au subestimat impactul amânării consumului şi şocurilor climatice asupra preţurilor la alimente.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...