Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, influenta Kim Yo Jong, a dat asigurări, joi, că țara sa este dispusă să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Japonia, şi a vorbit chiar și de o invitaţie la Phenian adresată premierului japonez Fumio Kishida, relatează AFP.
Kim Yo Jong a făcut aceste declaraţii după ce şeful Guvernului japonez, Fumio Kishida, a declarat săptămâna trecută că simte o „nevoie puternică” de a modifica situaţia relaţiilor actuale dintre Japinia şi Coreea de Nord.
„Cred că nu există vreun motiv să nu considerăm pozitiv recentul său discurs, dacă el este motivat de intenţia reală de a se elibera cu curaj de obstacole din trecut”, a apreciat ea într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
În opinia lui Kim Yo Jong, Coreea de Nord şi Japonia „pot deschide un nou viitor împreună”, în funcţie de acţiunile pe care le va întreprinde Japonia, şi anume dacă va reuşi să dea pagina vechii probleme a răpirii unor cetăţeni japonezi de către nord-coreeni, în anii '70 şi '80.
„Nu va exista niciun motiv ca cele două ţări să nu se apropie, şi ar putea veni ziua vizitei premierului (japonez) la Phenian”, a adăugat ea, potrivit AFP, citată de News.ro.
Aceste răpiri rămân o problemă importantă şi emoţională în Japonia.
Coreea de Nord a recunoscut în 2022 că a trimis agenţi să răpească 13 japonezi, în anii '70 şi '80, şi că i-a forţat să fomeze spioni care să vorbească limba japoneză şi să cunoască obiceiurile nipone.
Însă în Japonia persistă suspiciuni cu privire la un număr mult mai mare de răpiri decât cele recunoscute în mod oficial.
Fumio Kishida şi-a exprimat anul trecut, într-un discurs susţinut în Adunarea Generală a ONU, dorinţa de a se întâlni cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un „fără nicio condiţie”, şi anunţa că Japonia este pregătită să rezolve toate problemele, inclusiv cea a răpirilor.
Junichiro Koizumi a efectuat în 2002, pe când era şeful Guvernului japonez, o vizită istorică la Phenian, unde s-a întâlnit cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, şi a deschis calea unei normalizări a relaţiilor, în schimbul unui ajutor economic.
Această vizită a condus la întoarcerea din Coreea de Nord în Japonia a cinci japonezi, urmată de o nouă vizită a Junichiro Koizumi.
Însă acest proces diplomatic s-a încheiat rapid, din cauza unor îngrijorări ale oficialilor de la Tokyo, cu privire la faptul că Phenianul nu juca corect în dosarul victimelor răpirilor.
Editor : Liviu Cojan