„Mesajul privitor la Biserica săracilor se adresează mai ales Americii Latine, unde diferențele sociale sunt foarte mari. E de fapt o revenire la creștinismul genuin. Avem un Papă cu o personalitate carismatică, tonică și care pune degetul pe rană acolo unde există răni ale bisericii și credincioșilor”, a explicat Marius Vasileanu.
„S-a ajuns în ultima vreme la o îndepărtare de oameni și de problemele reale asupra cărora trebuie să se aplece Biserica. Mi-a plăcut afirmația ambasadorului român la Vatican, care a spus că alegerea acestui Papă e de fapt un ajutor dat Europei, nu o îndepărtare de ea. Alegerea aduce un nou suflu, o nouă dinamică, o aplecare spre problemele de căpătâi ale creștinismului”, consideră Marius Vasileanu.
El a comentat și pe tema deschiderii din partea Vaticanului în domeniul comunicării. „E un nou suflu, de la o vreme specialiștii în PR observă felul excepțional, Papa a și glumit cu jurnaliștii, e o modalitate de apropiere umană de cei care muncesc pentru transmiterea informației. Le-a atras atenția asupra valorilor spirituale ale Bisericii”.
În privința relațiilor cu celelalte religii, „s-au dat deja semnale interesante, cum ar fi comunicarea directă între Papă și rabinul Italiei”. ”Ne așteptăm și la o resetare a relațiilor cu islamul, care sunt destul de dificile. În privința creștinismului ortodox, e un eveniment faptul că, după 1.000 de ani aproape, la înscăunarea Papei va participa în premieră și Patriarhul ecumenic al Constantinopolelui. Apropierea s-a produs din anii 60, dar astfel se face încă un pas major”, a explicat Marius Vasileanu.