Acesta este cel de-al doilea proces pe care compania Johnson&Johnson îl pierde. În februarie a plătit 72 de milioane de dolari într-un proces similar.
De această dată, procesul a durat trei săptămâni și jurații au dat un verdict în favoarea Gloriei Ristesund. Jurații au considerat că ea trebuie să primească despăgubiri în valoare totală de 55 de milioane de dolari.
Gloria Ristesund a fost diagnosticată cu cancer ovarian în 2011 și a trebuit să facă o histerectomie pe lângă alte operații. În prezent, cancerul este în remisie.
Avocatul femeii a spus că clienta sa este mulțumită de verdict și a arătat că decizia instanței în acest proces ar trebui să oblige Johnson&Johnson să ajungă la o înțelegere cu persoanele care au plângeri asemănătoare.
De celalată parte, purtătoarea de cuvânt a companiei J&J a spus că verdictul contrazice 30 de ani de cercetări care arată că produsele pe bază de talc sunt sigure. Carol Goodrich a subliniat că vor face recurs și vor continua să își apere produsele.
Concluzii contradictorii în privința produselor pe bază de talc
Au existat înrijorări, de-a lungul timpului, în privința unei legături între utilizarea pudrei de talc mai ales în zona organelor genitale și riscul pentru cancerul ovarian, dar nu au fost aduse dovezi concludente, potrivit BBC News.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a introdus folosirea talcului pentru organele genitală în categoria produselor „posibil cancerigene”.
Discuția a început de la faptul că talcul mineral, în forma sa de bază, conține azbest care provoacă cancer. Însă, talc fără azbest a fost folosit în produsele pentru bebeluși și în cosmetice încă din 1970. Totuși, chiar și studiile realizate pe talcul fără azbest au avut concluzii contradictorii, scrie BBC News.
Unele studii arată că există un risc de cancer asociat folosirii produselor pe bază de talc, dar aceste cercetări ar fi putut compromise de faptul că s-au bazat pe interviuri în care oamenii își aminteau cât de mult talc au folosit de-a lungul timpului.
Alte studii au arătat că nu există nicio legătură în talc și dezvoltarea cancerului, mai ales că există talc și în anumite metode contraceptive precum diafragma și prezervativele.
Acțiunile J&J au scăzut
În februarie, J&J a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de 72 de milioane de dolari familiei unei femei care a murit de cancer ovarian, după ce a folosit produse pe bază de talc de la companie timp de ani de zile. Familia femeii a spus că compania a știut de riscurile acestor produse dar nu i-a avertizat pe consumatori.
Acțiunile companiei Johnson&Johnson au scăzut cu 18 cenți în urma deciziei și au ajuns 112.57 de dolari.