Foto: Gulliver/GettyImages
„Noi susţinem eliminarea de către Guvern a loviturii” de stat eşuate de vineri seara, a declarat Kerry, întrebat despre zecile de mii de oameni arestaţi, destituiţi sau suspendaţi în Turcia.
„Noi susţinem Guvernul democratic (...). Condamnăm lovitura” de stat, a insistat Kerry, în faţa presei, la Conferinţa donatorilor pentru Irak.
El a refuzat să comenteze în legătură cu epurările operate de Ankara, care afectează sectoare largi ale societăţii, de la armată şi presă şi până la universităţi.
Şeful diplomaţiei americane, care a insistat duminică asupra respectării „democraţiei” şi „statului de drept” în Turcia, a avertizat însă că „vrem să fim siguri că răspunsul la lovitura de stat respectă întru totul democraţia”.
Epurările demarate de regimul Erdogan ţintesc presupuşi apropiaţi ai predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat în Statele Unite din 1999, acuzat că este instigatorul puciului.
Turcia reclamă Washingtonului extrădarea acestuia, însă John Kerry a reafirmat că administraţia americană are nevoie de „probe” ale unei eventuale implicări ale acestui opozant, în vârstă de 75 de ani.
El a precizat că Statele Unite au „un dispozitiv de exigenţe (juridice) foarte stricte în domeniul extrădării”.
Ankara şi Washingtonul sunt în principiu „aliaţi” istorici în cadrul NATO, „parteneri” şi „prieteni” în lupta internaţională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi în SIria.
Însă cele două ţări traversează o zonă de turbulenţe diplomatice de mai multe luni, pe tema conflictului sirian şi în dosarul drepturilor omului.
Lovitura de stat eşuată riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre cele două Guverne, apreciază unii experţi.