Joe Biden îi solicită lui Benjamin Netanyahu să oprească reforma judiciară

Data publicării:
netanyahu-biden-colaj
Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images FOTO: Profimedia Images

Președintele SUA i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să oprească votul crucial de luni din parlament privind revizuirea sistemului judiciar. Într-o declarație fără precedent care vizează politica internă a unui stat partener strategic, Biden îi cere lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme, spunând că este foarte îngrijorat de consecințele acestei legislații asupra democrației și a securității statului, transmite Axios.

Mii de rezerviști israelieni, inclusiv piloți de vânătoare și membri ai diviziilor cyber, de intelligence și operațiuni speciale din cadrul armatei israeliene (IDF) au amenințat că vor refuza să servească țara, dacă trece proiectul de reformă judiciară - care restrânge prerogativele Curții Supreme de a anula hotărâri ale guvernului, atunci când acestea nu sunt conforme cu legislația statului.

Dezbaterile pe marginea modificărilor legislative au început duminică în Knesset (parlament) și se vor încheia marți, odată cu votul deputaților.

Criza cu care se confruntă armata Israelului poate avea implicații negative asupra securității regionale și implicit a Israelului, care ar putea fi vulnerabilizat și pasibil unor atacuri sau provocări militare din partea Iranului și a organizației pro-iraniene Hezbollah, a declarat un oficial american pentru Axios.

Criza din armata israeliană (IDF) ar putea avea implicații operaționale negative și pentru forțele armate ale SUA, care cooperează îndeaproape cu Israelul în regiune.

Din punctul de vedere al prietenilor Israelului din Statele Unite, "se pare că actuala inițiativă de reformă judiciară provoacă din ce în ce mai multe disensiuni", a spus Biden.

"Ținând cont de amploarea amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Israelul în acest moment, nu are sens ca liderii israelieni să se grăbească cu aceste reforme - obiectivul Israelului ar trebui să fie găsirea unui consens", a întărit Biden.

Președintele SUA l-a îndemnat pe Netanyahu, într-o convorbire telefonică ce a avut loc săptămâna trecută, să încerce să ajungă la un acord cu toate părțile implicate în privința modificărilor legislative. Biden i-a mai spus lui Netanyahu că nu este singurul american îngrijorat de maniera în care coaliția de dreapta conduce Israelul.

Peste 250.000 de israeliani au protestat în weekend la Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și în alte mari orașe ale țării, și alte zeci de mii de persoane au mărșăluit pe caniculă din Tel Aviv spre Ierusalim pentru a-și exprima dezaprobarea față de reforma judiciară.

Sâmbătă noaptea, înainte de a se încheia demonstrațiile, premierul Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, a fost spitalizat pentru o intervenţia chirugicală în care i s-a implantat un stimulator cardiac, după ce medicii îi depistaseră o "aritmie temporară".

El a fost externat luni dimineaţă, au anunţat biroul şefului guvernului şi un purtător de cuvânt al Centrului Medical Sheba de lângă Tel Aviv.

Acesta a plecat din spital cu câteva ore înainte de a avea loc un vot crucial pe una din prevederile principale ale reformei judiciare.

În timp ce se afla în spital, Netanyahu s-a întâlnit cu liderul opoziţiei, Yair Lapid, în cadrul eforturilor preşedintelui Isaac Herzog de a obţine un compromis de ultim moment înaintea votului de luni.

Isaac Herzog, care s-a întors duminică din SUA, unde s-a întâlnit cu Joe Biden și a discutat despre revizuirea sistemului judiciar, face un ultim efort pentru a ajunge la un compromis între guvern și opoziție cu privire la această lege.

Președintele Israelului a propus o soluție de compromis, astfel încât Curtea Supremă să păstreze anumite prerogative pentru a se pronunța asupra caracterului rezonabil al deciziilor guvernului.

Șeful statului a recomandat, de asemenea, adoptarea unui amendament care interzice guvernului să îl elibereze din funcție pe procurorul general.

Totodată, Herzog a propus ca inițiativele legislative privind reforma sistemului judiciar să fie suspendate pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 18 luni.

Sursa citată arată că, în urma discuțiilor, Netanyahu a fost de acord ca suspendarea privind adoptarea de legislația pentru revizuirea sistemului judiciar să se facă pe o perioadă de 6 luni, din care jumătate include oricum perioada de vacanță parlamentară.

În orice caz, în situația în care se ajunge la consens, Knessetul trebuie să prelungească sesiunea parlamentară de vară pentru a adopta un proiect de lege "de compromis". 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri