Teama care a pus stăpânire pe Japonia în ultimele ore este perfect justificată, dacă ne amintim ce s-a întâmplat acum cinci ani. Pe 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un triplu dezastru: un cutremur de magnitudine 9, valuri seismice de zeci de metri înălţime şi un accident nuclear. Aproape 19.000 de oameni au pierit, iar 180.000 şi-au pierdut casele.
11 martie 2011, în Japonia este ora 14.46, atunci când un cutremur de magnitudine 9 se produce în largul Insulei Honshu, cea mai mare din arhipeleagul japonez. Mare parte din ţară este zguduită de seism. Însă un al doilea dezastru e pe cale să se producă. La o oră de la cutremur, un tsunami porneşte.
Valurile ajung şi la 40 de metri înălţime. Nimic nu are vreo şansă de scăpare în faţa forţei lor devastatoare. Casele, maşinile, chiar şi ambarcaţiunile din larg plutesc în ceea ce, cu câteva ore mai devreme, erau oraşe. Din elicopter se poate vedea cât de întins este haosul. Au loc incendii şi explozii.
În total, aceste două dezastre au făcut aproape 19.000 de victime. Iar coşmarul Japoniei nu s-a oprit. În urma cutremurului şi a tsunamiului centrala nucleară de la Fukushima a rămas fără curent electric. Sistemele de răcire ale reactoarelor s-au oprit, iar unul dintre ele a explodat.
Alte două reactoare au suferit avarii în următoarele zile. Într-o oră, oamenii din zona centralei au fost expuşi la un nivel de radioactivitate cât într-un an. Peste 160.000 de persoane au fost evacuate.
Săptămâni la rând, muncitorii rămaşi în interiorul centralei şi-au riscat viaţa pentru a răci reactoarele şi pentru a împiedica scurgerile de apă radioactivă în ocean. Ei sunt eroii de la Fukushima. Au fost denumiţi "forţele de decontaminare" - nişte soldaţi necunoscuţi care s-au expus celei mai grave catastrofe nucleare de după dezastrul de la Cernobîl, din 1986.
În cei cinci ani care au trecut, peste 26.000 de oameni au muncit la decontaminarea zonei din jurul centralei nucleare de la Fukushima.
În total, 470.000 de oameni au fost evacuaţi, peste 180.000 fiind încă obligaţi să stea departe de fostele lor case, din cauza nivelului ridicat de radiaţii.