Bilanț în creștere al cutremurului din Japonia

Data actualizării: Data publicării:
cutremur japonia - kyodo
Foto: Kyodo

Un cutremur puternic, care s-a produs în plină noapte, a lovit insula japoneză Hokkaido, din nordul arhipelagului, provocând alunecări de teren, pagube extinse și o pană uriașă de curent electric.

ACTUALIZARE luni, 10 septembrie. Bilanţul cutremurului din nordul Japoniei de săptămâna trecută a ajuns la 44 de morţi şi 660 de răniţi, conform guvernului japonez. În acest moment, nu mai sunt persoane date dispărute.

Producătorul auto Toyota a suspendat operaţiunile la majoritatea fabricilor din ţară, scrie Reuters.

În jur de 2.500 de persoane rămân în centrele de evacuare, conform Agenţiei de Gestionare a Incendiilor şi Dezastrelor, după ce mai multe alunecări de teren au îngropat casele oamenilor, iar ploile din weekend au afectat terenurile care au devenit instabile.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a declarat că o echipă de 40.000 de soldaţi, poliţişti, pompieri şi alţii lucrează pentru a înlătura dărâmăturile, precum şi în alte operaţiuni de curăţare.

Aproape toţi locuitorii de pe insula Hokkaido beneficiază acum din nou de energie electrică, dar ministrul Energiei, Hiroshige Seko, a făcut apel la cei 5,3 milioane de rezidenţi să folosească cu 20% mai puţină energie pentru a preveni noi căderi de curent.

În acest context Toyota a anunţat că a suspendat operaţiunile la 16 dintre cele 18 fabrici din Japonia, pentru a face un inventar a componentelor. Producţia va fi reluată treptat începând de marţi, a anunţat Toyota.

ACTUALIZARE sâmbătă, 8 septembrie, 16:35 - Un nou bilanţ al victimelor cutremurului de 6,7 grade produs joi, ce a provocat alunecări de teren în insula Hokkaido, a ajuns sâmbătă la 35 de morţi, transmite AFP.

ACTUALIZARE sâmbătă, 8 septembrie. Bilanţul seismului produs în insula Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, a ajuns la 21 de morţi, iar echipele de salvare continuă să caute, sâmbătă, eventuali supravieţuitori ai puternicului cutremur printre dărâmăturile caselor, transmite DPA, citată de Agerpres.

Cel puţin 13 persoane rămân date dispărute după seismul de magnitudine 6,7 produs joi. Aproximativ 40.000 de militari, pompieri şi poliţişti participă la operaţiunile de căutare şi salvare. Acestea sunt concentrate într-o zonă mai puţin populată a localităţii Atsuma, unde cutremurul a declanşat o masivă alunecare de teren ce a distrus case şi drumuri.

Aproximativ 12.000 de persoane au fost primite în centre temporare de evacuare din cauza replicilor care continuă să zguduie regiunea.

Meteorologii au prognozat precipitaţii abundente în acest weekend în zona afectată de seism, condiţii în care creşte pericolul producerii unor noi alunecări de teren.

Alimentarea cu energie electrică a fost reluată la două zile după seism. Aproximativ 3 milioane de locuinţe din Hokkaido au rămas fără energie electrică după seism, însă cele mai afectate au fost spitalele din zonă. Conform autorităţilor, sâmbătă doar 10.600 de locuinţe erau în continuare fără curent electric.

ACTUALIZARE vineri, 7 septembrie. Echipele de salvare japoneze continuă să caute supravieţuitori în urma alunecărilor de teren provocate de cutremurul care a avut loc joi în insula Hokkaido, iar autorităţile au anunţat că numărul morţilor a ajuns la 18, relatează News.ro.

22 de persoane sunt încă date dispărute în oraşul Atsuma din nordul insulei, unde au avut loc masive alunecări de teren în urma seismului cu magnitudinea de 6,7, potrivit AFP.

„Am înţeles că sunt oameni prinşi sub pământ. Vom lua toate măsurile pentru a-i găsi repede”, a declarat pentru televiziunea publică un reprezentant al forţelor de apărare.

Circa 1,6 milioane de gospodării din insulă nu au curent electric, după ce cutremurul a afectat centrala care furnizează energie în regiune.

Seismul a avut loc la 62 de kilometri sud-est de capitala regiunii, Sapporo, în primele ore ale zilei de joi.


Inițial, joi dimineața, bilanțul seismului indica doi morți, peste 125 de răniți, în timp ce în jur de 30 de persoane erau date dispărute. Seismul a avut loc în condițiile în care Japonia încearcă să-și revină după cel mai devastator taifun din ultimii 25 de ani, Jebi, care a ucis cel puțin 11 persoane. 

Cutremurul a avut o magnitudine estimată de agenția meteorologică niponă la de 6,7, în timp ce institutul american de geofizică USGS indică o magnitudine de 6,6. Seismul s-a produs însă la o adâncime relativ mică, de 33 de kilometri, ceea ce explică daunele extinse pe care le-a provocat. Fenomenul a avut loc la ora locală 3:07 și i-a surprins pe locuitori în timp ce dormeau. Epicentrul a fost în partea vestică a insulei Hokkaido, care a rămas în totalitate fără curent electric. Cutremurul a fost urmat apoi de mai multe replici puternice.

„A fost înfricoşător. Toată clădirea s-a mişcat timp de 30 de secunde. Dar a părut mai mult de atât”.

„Pământul se mişca de sus în jos. Cutremurul a venit din senin, cu un zgomot puternic. A fost foarte puternic”, au povestit martorii oculari.

În apropierea epicentrului, la Atsuma, o alunecare de teren a înghițit mai multe case și cel puțin 30 de persoane sunt date dispărute. Sapporo este orașul cel mai apropiat de epicentru.

cutremur japonia
Foto: USGS

Mii de angajați ai serviciilor de salvare au fost mobilizați. Deocamdată au fost raportate două decese, dar numărul celor răniți este mare.

Amploarea pagubelor încă este evaluată, dar în întreaga prefectură Hokkaido sunt clădiri avariate sau prăbușite și drumuri în care au apărut crăpături sau curburi în asfalt. Transportul public era paralizat, joi dimineața. Mai multe autostrăzi au fost închise, trenurile de mare viteză nu circulau, iar zborurile pe aeroportul New Chitose au fost anulate, angajații verificând pistele. De asemenea, școlile sunt închise.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aproape 3 milioane de locuințe de pe insulă sunt fără curent electric, iar spitalele funcționează cu ajutorul generatoarelor. Cutremurul a afectat și uzina nucleară Tomari, care a recurs la generatoarele de urgență pentru a răci combustibilul nuclear. Toate cele trei reactoare ale sale au fost oprite. Generatoarele de urgență, alimentate cu motorină, pot funcționa timp de șapte zile. Este monitorizat nivelul de radiații în jurul uzinei, dar deocamdată nu au fost anunțate date îngrijorătoare.

Premierul Shinzo Abe a alcătuit o celulă de criză și a promis că va trimite armata în sprijinul populației. În multe orașe sunt improvizate adăposturi de urgență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unor vloggeri români după ce au vizitat cea mai săracă țară din lume. ”Salariul este de...
Digi FM
Britney Spears publică imagini rare cu fiul ei de 18 ani, după vizita surpriză a acestuia. „Al meu pentru...
Pro FM
Delia încheie anul cu încă o ținută ieșită din comun. Fanii nu au iertat-o nici de data aceasta: „Fără coarne...
Film Now
Fermecătoarea Charlize Theron, pozată în costum de baie, pe plajă în Los Cabos. Actrița din „Atomic Blonde”...
Adevarul
Cinci persoane care au slăbit zeci de kilograme au dezvăluit ce obișnuiau să mănânce înainte și după...
Newsweek
S-a modificat din nou data când se plătește pensia pe ianuarie. Când iau pensionarii banii? Ce sumă?
Digi FM
Mark Wahlberg și soția sa, Rhea Durham, se bucură de vacanța pe plajele însorite din Barbados
Digi World
Rezultatele unui nou studiu arată „cât de complicată este îmbătrânirea”. Cea mai nouă descoperire a oamenilor...
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Câți bani a încasat regizorul primului film „Deadpool”. A rupt tăcerea după aproape opt ani
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025