Iurie Leancă a spus că anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia „poate ridica aşteptări” în regiunea separatistă moldoveană.
„Desigur, suntem îngrijoraţi din cauza apropierii frontierelor noastre (faţă de criza ucraineană). Suntem îngrijoraţi pentru că avem, de 23 de ani, o problemă similară cu republica (Transnistria) nerecunoscută (la nivel internaţional)”, a declarat el pentru Reuters, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.
Generalul Philip Breedlove, un oficial NATO de rang înalt din cadrul forţelor aeriene americane, a avertizat cu privire la o posibilă incursiune rusească, prin Ucraina, în vederea ocupării Transnistriei.
Regiunea separatistă, majoritar rusofonă, şi-a declarat independenţa faţă de Chişinău în 1990. Cele două părţi s-au înfruntat într-un scurt război în 1992, încheiat după intervenţia Rusiei de partea Transnistriei. Niciun stat nu a recunoscut independenţa Transnistriei, însă regiunea este susţinută în continuare de către Moscova.
Aproximativ 1.400 de militari ruşi sunt staţionaţi în continuare Transnistria, pe care Moscova-i prezintă drept „trupe de menţinerea păcii”.
Iurie Leancă a declarat că este îngrijorat din cauza unor posibile provocări.
„Ceea ce sperăm noi este că liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situaţia prin provocări şi genera tensiuni”, a spus el, potrivit Mediafax.
Premierul a citat presiuni exercitate asupra unor şcoli cu predare în limba română din regiunea separatistă, „hărţuirea” unor fermieri care încearcă să lucreze pământul în zona de „frontieră” şi exerciţii militare efectuate de către „trupe peramilitare” şi forţe ruse staţionate în zonă.
Republica Moldova a iniţiat în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Guvernul Leancă intenţionează să-l semneze în această vară.
Premierul a apreciat că este nevesar ca UE să ofere Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei acelaşi tip de garanţii ca ţărilor din Balcanii de Vest, cărora le-a promis, într-o declaraţie, în 2003, că viitorul lor este „fără echivoc” înăuntrul blocului european. El a îndemnat totodată UE să susţină eforturile în vederea integrării depuse de către Guvernul proeuropean pe care-l conduce.
Deşi UE a fost de acord să anuleze, începând din mai sau iunie, restricţiile impuse moldovenilor la regimul vizelor, Iurie Leancă a avertizat că entuziasmul faţă de integrarea europeană în cel mai sărac stat din Europa a „slăbit” înainte de criza din Ucraina.
„Am crezut că avantajele integrării în UE sunt evidente de la sine, dar nu este cazul. De aceea, avem nevoie, acum, de o altă campanie de informare - nu de spălare a creierelor moldovenilor - despre avantajele reale”, a conchis el.