Premierul israelian Naftali Bennett a reiterat opoziţia Israelului faţă de planurile SUA de a deschide un consulat american la Ierusalim pentru a oferi servicii pentru arabii din Autoritatea Palestiniană. „Nu există loc pentru un consulat american care să deservească palestinienii în Ierusalim”, transmite Israelul.
Administraţia Biden intenţionează să redeschidă consulatul său de pe strada Agron din vestul Ierusalimului, pentru a oferi servicii arabilor din zonă, lucru promis și în campania electorală. Israelul se opune însă unei astfel de acţiuni.
În timpul unei conferinţe de presă de sâmbătă seara, premierul Naftali Bennett a repetat poziţia guvernului său, despre care a spus că a fost transmisă şi la Washington, potrivit căreia „nu există loc pentru un consulat american care să deservească palestinienii în Ierusalim”, a informat duminică agenţia de presă TPS Israel, preluată de Agerpres.
„Ne exprimăm poziţia în mod consecvent, calm şi fără dramatism, şi sper că va fi înţeleasă. Doar Ierusalimul este capitala Israelului”, a declarat Bennett unui reporter CNN.
Ministrul israelian de externe Yair Lapid a adăugat că „suveranitatea în Ierusalim aparţine unei singure ţări, Israelul”, iar „dacă americanii vor să deschidă un consulat în Ramallah, nu avem nicio problemă cu asta”.
„Nu este o chestiune de politică. Este o obiecţie israeliană de principiu împotriva deschiderii unui consulat în Ierusalim. Există o ambasadă americană [la Ierusalim]”, a subliniat el.
Reacția Autorităţii Palestiniene
Hussein Al-Sheikh, ministrul pentru afaceri civile al Autorităţii Palestiniene, a scris pe Twitter că remarcile lui Bennett reprezintă „o nouă provocare a guvernului israelian la adresa guvernului Biden, care şi-a anunţat deja în repetate rânduri decizia de a deschide consulatul SUA în Ierusalimul de Est!”.
În ultimele zile, Autoritatea Palestiniană (AP) şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în relaţiile cu administraţia Biden şi faţă de „atitudinea călduţă” a Washingtonului faţă de Autoritatea Palestiniană.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali de rang înalt de la Ramallah au declarat pentru TPS că SUA au stabilit o serie de condiţii ca bază pentru dezvoltarea relaţiilor dintre părţi, pe care şeful AP, Mahmoud Abbas, refuză să le accepte. Abbas respinge cererea americană de a forma un guvern tehnocrat, iar un înalt oficial al AP a declarat că Abbas nu a renunţat la dorinţa sa de a forma un guvern de uniune cu Hamas.
În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Washingtonul a închis consulatul de la Ierusalim şi a plasat personalul acestuia în cadrul Ambasadei SUA în Israel, care a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim în 2018, aminteşte Reuters.
Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat şi au considerat că iniţiativa SUA de a-şi muta ambasada subminează această aspiraţie. Israelul, care a capturat Ierusalimul de Est în 1967, numeşte Ierusalimul capitala sa indivizibilă.
Editor : B.P.