În Fâșia Gaza, armata israeliană a lansat un atac de amploare asupra grupării islamiste Hamas. A fost cel mai puternic de la războiul din vara anului 2014 - a anunţat premierul Benjamin Netanyahu. Operaţiunea este un răspuns la zecile de rachele lansate sâmbătă asupra Israelului. Una dintre ele a căzut peste o casă și a rănit trei civili. De cealaltă parte a graniţei, doi adolescenţi au fost ucişi şi alţi 12 palestinieni au fost răniţi. Între timp, Hamas a anunţat că a încheiat un armistiţiu care pune capăt schimbului intens de focuri.
Forţele israeliene au anunţat că au lovit facilităţi folosite de Hamas, gruparea paramilitară islamistă care controlează Fâşia Gaza: un centru de comandă, o tabără de antrenament dintr-o tabără de refugiaţi, depozite de arme şi lansatoare de rachete.
Raidurile au loc după o intensificare a criticilor la adresa premierului Benjamin Netanyahu că nu a reuşit să împiedice noile tactici ale palestinienilor: zmeiele şi baloanele incendiare trimise din Gaza peste graniţă pentru a da foc câmpurilor din sudul Israelului.
„După consultări cu ministrul Apărării, şeful Statului Major şi oficiali de vârf din Apărare am decis asupra unei acţiuni puternice împotriva terorismului promovat de Hamas. Forţele armate israeliene au dat cea mai puternică lovitură grupării Hamas de la războiul din Gaza din 2014. Dacă va fi nevoie vom spori intensitatea atacurilor”, afirmă Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.
Doi adolescenţi palestinieni au fost ucişi în aceste lovituri, care au avut loc după confruntări sângeroase la graniţă între forţele israeliene şi protestatarii palestinieni.
Gruparea Hamas a lansat rachete şi obuze spre teriroriul israelian - peste o sută, potrivit armatei. O parte au fost interceptate, dar o rachetă a căzut pe casa unor israelieni, rănind trei oameni. Riposta a fost dură.
„După cum vedeţi, moscheea e complet distrusă. Trei etaje cu toate facilităţile, moscheea a fost lovită cu brutalitate. E încă una dintr-o serie pentru armata sionistă ( israeliană, n. red.) care bombardează instituţiile, moscheile. ”
„Ambulanţa a venit, dar nu i-a putut ajuta pe răniţi. Situaţia este foarte, foarte grea. A fost o lovitură, apoi încă una şi încă una. Apoi toate magazinele, clădirea şi moscheea şi totul în jur aproape au dispărut.”
De câteva luni violenţele s-au intensificat în regiune, odată cu demonstraţiile de masă ale palestinienilor din Gaza care cer sfârşitul blocadei impuse asupra Fâşiei şi dreptul de a se întoarce pe pământurile care acum sunt în Israel.