Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat om din lume, şi-a pierdut "califatul" şi acum s-ar afla în deşertul sirian, în timp ce gruparea sa Stat Islamic (SI), care a fost înfrântă şi a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria, nu mai este decât un grup împrăştiat de celule clandestine, scrie sâmbătă AFP, citată de Agerpres.
Cel care controla cândva destinele a şapte milioane de oameni în mari părţi ale Siriei şi aproape o treime din Irak, pe o suprafaţă comparabilă cu cea a Marii Britanii, mai conduce acum doar trupe dislocate care nu se mai pot ele însele localiza.
În timp ce Statele Unite oferă 25 de milioane de dolari pentru capturarea sa, liderul jihadist de 47 de ani apare drept antiteza unuia dintre predecesorii săi, Osama bin Laden, liderul al-Qaida, urmărit fără încetare timp de ani de zile şi ucis în 2011 de forţele speciale americane din Pakistan.
„Dacă întrebaţi pe oricine pe stradă în Europa sau SUA: Cine este Baghdadi?, nu veţi avea nici o reacţie, în timp ce în cazul lui Bin Laden, teroarea era prezentă”, spun oficiali occidentali şi responsabili irakieni.
Coaliţia anti-IS susţine ea însăşi că are ca obiectiv principal sfârşitul "califatului" şi nu capturarea sau moartea conducătorului său.
Diabetic şi rănit cel puţin o dată, irakianul, a cărui moarte a fost menţionată de mai multe ori, preia acum mai mult ca oricând trăsăturile poreclei sale, "fantoma".
După ce a supravieţuit mai multor atacuri aeriene, "el nu mai are în jurul său decât trei persoane", spune pentru AFP Hisham al-Hashemi, specialist în mişcări jihadiste.
Fratele său Jomaa, mai în vârstă decât el, şoferul şi garda sa de corp, pe care îl cunoaşte din copilărie, şi curierul său. Împreună, ei se află în Badiya, o zonă de deşert ce se întinde din centrul Siriei până în Irak, continuă expertul. Acolo a fost ucis fiul său, Hudhayfah al-Badri, într-o peşteră unde se ascundea, în iulie 2018, de trei rachete ruseşti teleghidate.
Forţele democratice siriene (SDF), alianţă arabo-kurdă care a condus luptele împotriva SI în estul Siriei, declară că nu au nicio informaţie despre prezenţa lui Baghdadi în Siria.
Bărbatul, născut într-o familie săracă din Samarra, la nord de Bagdad, a avut o singură apariţie publică cunoscută, în iulie 2014, în moscheea al-Nouri din Mosul, oraş mare din nordul Irakului recapturat în iulie 2017.
De atunci, el nu a mai vorbit decât în înregistrări audio, spre deosebire de bin Laden care transmitea regulat înregistrări video.
Cu ultima sa înregistrare în august 2018, Ibrahim Awad al-Badri, numele său real, se exprima după un an de tăcere. La opt luni după ce Irakul declarase "victoria" faţă de SI, el cerea susţinătorilor săi să continue "jihadul".
Mai recent, în timp ce forţele anti-jihadiste din Siria dădeau lovitura finală "califatului", mai multe persoane evacuate din Baghouz au asigurat pentru AFP că au primit ordinul lui Baghdadi de a părăsi adăpostul, dar nu au oferit mai multe detalii.
Ibrahim Awad al-Badri a fost un timp imam în Bagdad. Propovăduind într-o moschee puţin frecventată în timpul dictaturii lui Saddam Hussein, el a dezvoltat ''o viziune destul de clară cu privire la unde voia să meargă şi la organizaţia pe care voia să o creeze'', explică jurnalista Sofia Amara.
În timpul invaziei americane din 2003 din Irak, el a creat o mică grupare jihadistă fără mare rezonanţă. Un an mai târziu, în februarie 2004, acest tată a cinci copii proveniţi din două căsătorii a fost arestat şi închis la Bucca. Această închisoare uriaşă, înfiinţată de americani în sudul Irakului, unde au fost duşi demnitari demişi ai regimului lui Saddam Hussein şi ''creiere'' jihadiste, va fi supranumită "Universitatea Jihad".
Acolo, puţin câte puţin, "toată lumea şi-a dat seama că acest individ timid era un mare strateg" capabil să reunească aceste două componente, spune Sofia Amara. Zece ani mai târziu, armata irakiană îşi va da seama că se confruntă cu foştii săi comandanţi, din zilele vechiului regim, care au trecut la SI.
Eliberat în decembrie 2004 din lipsă de probe, el a jurat credinţă lui Abu Musaab al-Zarqawi, sub tutela al-Qaida, apoi a devenit omul de încredere al succesorului acestuia, Abu Omar al-Baghdadi.
A preluat conducerea organizaţiei în 2010 sub numele de Abu Bakr al-Baghdadi, referire la primul calif succesor al al profetului Mahomed.
Rebotezată "Stat islamic", organizaţia sa înlocuieşte al-Qaida. Succesele sale militare şi propaganda atentă a atras mii de adepţi din întreaga lume.
Până în prezent, gruparea sa ultraradicală continuă să revendice, mai mult sau mai puţin oportun, atacuri în întreaga lume.