Administraţia din Iran a respins, joi seară, speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”.
„Mai multe curse interne şi internaţionale zburau în acelaşi timp în spaţiul aerian iranian, la aceeaşi altitudine, de 8.000 de picioare (2.440 de metri). Această poveste cu racheta care a lovit un avion nu poate fi corectă deloc”, a comunicat Ministerul iranian al Transporturilor, conform Agenţiei France Presse, citată de Mediafax.
„Astfel de zvonuri nu au niciun sens", a declarat, la rândul său, Ali Abedzadeh, directorul Autorităţii Aeronautice Civile din Iran şi adjunct al ministrului Transporturilor.
Oficialul citat a precizat că Iranul şi Ucraina sunt în procedura de accesare a informaţiilor din cutiile negre ale avionului Boeing. „Dar, dacă vor fi necesare activităţi mai specializate pentru extragerea şi analizarea datelor, putem face acest lucru în Franţa ori în altă ţară”, a subliniat el.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, are „suspiciuni” că Iranul a doborât din „greşeală” avionul de pasageri ucrainean, informează CNN.
Întrebat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă ce crede despre prăbuşirea avionului, Donald Trump a declarat: „Ei bine, eu am suspiciunile mele. Nu vreau să spun, deoarece au şi alţii suspiciunile lor. Dar poate a făcut cineva vreo greşeală în partea cealaltă..., nu au fost sistemele noastre. Nu există nicio legătură cu noi”.
Un satelit militar a surprins imagini care arată că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă antiaeriană
Invocând date înregistrate de sateliţi, un oficial american a spus că avionul cu destinaţia Kiev era în aer de două minute când a fost depistată lansarea a două rachete sol-aer.
Acest lucru a fost urmat imediat de o explozie în vecinătatea avionului, a mai spus oficialul citat de Reuters. Cantitatea de căldură degajată de avion arată că acesta era în flăcări când s-a prăbuşit.
Doi oficiali americani au afirmat că Washingtonul crede că doborârea avionului, care s-a produs într-un moment de tensiuni în creştere între Iran şi SUA, a fost accidentală.
Un satelit militar a detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.
Un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, marți noaptea.
Editor web: Liviu Cojan