În paralel, secretarul de stat al SUA, John Kerry, se va duce în Qatar unde va lua parte la reuniunea Consiliului de Cooperare al Golfului. Monarhiile arabe din regiune sunt printre cei mai aprigi contestatari ai unei înţelegeri cu Iranul şi nu ascund acest lucru nici aliatului lor, Statele Unite.
Hassan Rouhani, preşedintele Iranului: „Nu mi-am pierdut niciodată speranţa, niciodată. Nu m-am îndoit nicio secundă de succes”.
Asta a trasmis Hassan Rouhani concetăţenilor săi, în legătură cu acordul care poate ajuta Iranul să revină pe arena internaţionlă, după mai mulţi ani de izolare. Actuala înţelegere, la care s-a ajuns după negocieri dure, este menită să-i impiedice pe iranieni să producă arme nucleare. Dar liderul de la Teheran spune că ţara sa nu a urmărit niciodată acest obiectiv, în ciuda a ceea ce zic statele occidentale şi Israelul.
Hassan Rouhani: „Dacă oponenţii noştri cred că au reuşit, să-i lăsăm să creadă asta. Noi ştim că nu am căutat să obţinem niciodată arme nucleare şi că nici nu vom face asta”.
Mai mult, Hassan Rouhani crede că de acum încolo, Iranul se poate implica cu succes în rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu: „Suntem consecvenţi principiilor noastre cu privire la regiune. Dar cu siguranţă, înţelegerea va crea o nouă atmosferă care să ducă la soluţii politice rapide pentru probleme. Soluţia finală pentru Yemen este una politică, la fel şi pentru Siria”.
În schimb, monarhiile arabe din Golful Persic, în frunte cu Arabia Saudită, sunt încă extrem de sceptice cu privire la prevederile acordului cu Iranul, iar americanii fac toate eforturile să aplaneze temerile. Următorul obstacol pentru înţelegerea cu Teheranul este votul din Congresul american. Democraţii cred că documentul va fi abrobat în ciuda opoziţiei venite de la republicani.