În Rusia nu există represiune politică, ci doar „măsuri sanitare”, spune un consilier al Kremlinului

Data publicării:
Inside harsh Arctic jail Polar Wolf - officially called IK-3 in Kharp village - where Putin’’s leading foe Alexei Navalny, 47, has been moved, a penal colony notorious for beatings, torture, and ‘breaking’ inmates including political prisoners.
Aproape toţi opozanţii ruşi se află acum fie în închisori, fie în exil. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Valeri Fadeev, consilier al Kremlinului pentru drepturile omului, a susţinut miercuri că în Rusia nu există represiune politică, ci doar „măsuri sanitare” împotriva celor care s-au dat „de partea duşmanului”, informează Agerpres.

Un minimum de restricţii împotriva celor care sunt în realitate de partea duşmanului, asta nu e represiune, sunt măsuri sanitare elementare”, a afirmat oficialul, conform agenţiei de presă ruse Interfax preluate de AFP. „În prezent, ne confruntăm efectiv cu o situaţie dificilă şi dură, suntem în război cu Occidentul”, a declarat oficialul, fost jurnalist.

Din februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, autorităţile ruse au lansat o campanie de reprimare a disidenţilor şi a opoziţiei politice faţă de regimul preşedintelui Vladimir Putin şi au efectuat tot mai multe arestări pe motiv de spionaj, trădare, sabotaj, extremism sau pentru simple critici la adresa armatei.

În ianuarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat că războiul din Ucraina a permis „curăţarea” Rusiei de cei care „nu simt apartenenţa la istoria şi cultura” ţării.

Încă de la începutul conflictului, Putin a salutat o „autocurăţare reală şi necesară a societăţii”, care va duce la „întărirea ţării noastre”.

Aproape toţi opozanţii ruşi se află acum fie în închisori, fie în exil. Unii şi-au pierdut viaţa - cum a fost cazul lui Aleksei Navalnîi, la începutul acestui an.

Organizaţia neguvernamentală Memorial, interzisă în Rusia, dar laureată Nobel pentru pace în 2022, a înregistrat 768 de deţinuţi de conştiinţă în Rusia, dar conform AFP numărul ar putea fi mult mai mare, deoarece multe cazuri nu sunt cunoscute, mai ales în provincie.

Întrebat dacă Consiliul pentru Drepturile Omului pe care îl conduce va cere amnistii, la fel ca în trecut, Fadeev a răspuns că un astfel de demers „nu se află pe ordinea de zi”.

La începutul lui septembrie, un alt oficial din cadrul preşedinţiei ruse, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, afirmase că „cenzura este justificată” având în vedere „starea de război în care ne aflăm”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri