In memoriam Nelson Mandela. 100 de șefi de stat și de guvern participă la ceremonii

Data publicării:
madiba S

Ziua de 10 decembrie 2013 va rămâne cu siguranţă în istorie: în Africa de Sud este oficiată ceremonia în memoria lui Nelson Mandela. Este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din istorie, iar cifrele sunt cu adevărat impresionante: la slujba care durează patru ore participă aproximativ 100 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, în timp ce securitatea întregului eveniment este asigurată de 10.000 de poliţişti.

ACTUALIZARE ora 11:10 100.000 de oameni s-au strâns pe stadion, liderii internaționali continuă să vină. Printre marii absenți figurează premierul israelian Bejamin Netanyahu, care nu vine pentru că dispozitivul de securitate ce i-ar fi fost absolut necesar ar fi ridicat costurile deplasării sale la 1,5 milioane de euro.

ACTUALIZARE ora 10:10 Delegația României a sosit în Africa de Sud şi se îndreaptă spre stadionul pe care are loc ceremonia.

ACTUALIZARE ora 9:05 Porțile stadionului s-au deschis de la ora 6:00, iar la ora 11:00 începe ceremonia, relatează trimisul Digi24, Sergiu Voicu. Este vorba despre stadionul pe care Mandela a avut ultima apariție publică. Ceremonia începe cu discursul președintelui Africii de Sud, continuă cu omagiile șefilor de state și de guverne. România este reprezentată de premierul Victor Ponta și fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Stadionul are o capacitate de 95.000 de locuri, dar peste 200.000 de persoane vor participa la omagiere. Vremea nu e foarte plăcută - plouă în Johannesburg și este destul de răcoare.  

____________________________

Printre personalităţile care vor asista la slujba religioasă oficiată pe stadionul din Johannesburg, se numără preşedintele Statelor Unite, Barack Obama - însoţit de patru foşti şefi de stat americani, - şefii de stat ai Franţei, Germaniei, Braziliei, dar şi Mahmoud Abbas, liderul Teritoriilor Palestiniene. Premierul britanic David Cameron este şi el în Africa de Sud, însoţit de patru foşti prim-miniştri.

La ceremonie participă de asemenea premierii Italiei, Canadei, Suediei, Norvegiei şi României. În ceea ce priveşte capetele încoronate, vor fi prezenţi regii Olandei şi Belgiei, prinţul Felipe al Spaniei, precum şi prinţii moştenitori al Danemarcei şi Norvegiei. Familia regală britanică va fi reprezentată de Prinţul Charles, însă doar la înmormântarea care va avea loc duminică.

Mai multe discursuri sunt rostite în timpul ceremoniei, iar printre ele sunt şi cele ale nepoţilor fostului lider sud-african. Urmează discursul secretarului general ONU, Ban Ki-moon, apoi la tribună urcă preşedintele american Barack Obama. Cuvântări asemănătoare sunt rostite de preşedinţii Braziliei şi Indiei şi de vicepreşedintele Chinei, iar seria discursurilor este încheiată de preşedintele cubanez Raul Castro.

Mai multe vedete din lumea showbiz-ului sunt prezente şi ele la ceremonie: Oprah Winfrey, Bono - solistul trupei U2, magnatul Richard Branson şi cântăreţul Peter Gabriel. De la eveniment lipseşte Dalai Lama, căruia în trecut i-a fost refuzată de două ori viza pentru Africa de Sud. Nu vine nici premierul israelian Benjamin Netanyahu, din cauza costurilor prea mari ale călătoriei, estimate la aproape 1,5 milioane de euro.

Spre deosebire de aţi lideri, premierul Cehiei nu s-a arătat prea încântat de perspectiva călătoriei în Africa de Sud, lucru pe care l-a mărturisit într-o discuţie cu ministrul Apărării. El i-a spus acestuia că participarea la ceremonie i-ar da fiori; convorbirea a fost înregistrată şi a ajuns rapid în presă, aşa că prim-ministrul a fost nevoit să îşi ceară public scuze.

Chiar dacă serviciul religios are loc pe stadionul din Johannesburg, sicriul cu trupul lui Mandela rămâne în Pretoria, unde oamenii îi vor aduce un ultim omagiu începând de miercuri. Înmormântarea fostului lider sud-african va avea loc duminică, în satul său natal.

Nelson Mandela, simbolul unei generaţii: Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud

A fost numit simbolul unei generaţii. A fost hărţuit, arestat, închis, şi a riscat pedeapsa cu moartea pentru convingerile sale. Aceasta este pe scurt povestea vieţii lui Nelson Mandela.

S-a născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud şi şi-a dovedit perseverenţa încă din copilărie. A fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare, după care s-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şi eliminarea discriminării.

În 1944 s-a înscris în liga de tineret a Congresului Naţional African şi a devenit unul dintre principalii activişti împotriva apartheidului. Regimul sud-african i-a urmărit fiecare mişcare, iar în 1962 a fost arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii.

Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. A condus ţara până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă la luptă: s-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.

Simbol al unei generaţii, Nelson Mandela a urmărit un singur scop - drepturi egale pentru toţi oamenii, indiferent de culoarea pielii şi condiţia socială. Iar în cele din urmă, istoria i-a dat dreptate - lupta sa de-o viaţă nu a fost în zadar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei