Jurnaliştii spanioli au venit să filmeze în România, o ţară despre care spun că dă cel mai mare număr de emigranţi din lume, raportat la populaţie. Mulţi români care au muncit în străinătate când economia mergea bine s-au întors acum acasă pentru a o lua de la capăt.
În Bucureşti, cei care au pus ceva bani deoparte cât au lucrat în alte ţări, au reuşit să-şi deschidă mici afaceri. Cei mai mulţi şi-au deschis restaurante cu mâncare specifică ţărilor în care au emigrat.
Succesul imigranţilor şi-a lăsat amprenta şi asupra mediului rural. Satele şi comunele, lăsate goale când a plecat primul val de muncitori în străinătate, sunt acum pline de case impozante, construite cu banii câştigaţi în alte ţări.
„Fiul meu s-a întors din Spania şi a făcut casa asta. E o vilă, a făcut-o singur. Eu nu am pus niciun ban. Fiul şi nora au construit-o, din economiile lor”.
Realizatorii documentarului nu au uitat şi de aspectele negative ale plecării românilor în număr mare în străinătate. Jurnaliştii spanioli fac referire la un raport al UNICEF, care arată că în jur de 350.000 de copii au fost lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor.
Iar cei care au crescut de mici în străinătate alături de părinţii lor şi care s-au întors în România pentru studii vor să revină în ţările de adopţie, deoarece nu îi leagă nimic de ţara natală.