„Simt că am obligaţia să fac apel la judecata voastră. Prin urmare, am hotărât să înaintez preşedintelui Republicii demisia mea. Dorim ca, prin votul vostru, să decideţi dacă acordul încheiat cu creditorii internaţionali primeşte aprobarea voastră. Voi, prin votul vostru, veţi hotărî cine şi cum va conduce Grecia în aceste timpuri dificile, dar nu lipsite de speranţă, care ne aşteaptă”, a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.
Acesta a pierdut majoritatea în Parlamentul de la Atena după o rebeliune în partidul său, Syriza, din cauza măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali. Analiştii economici sunt de părere că şeful guvernului elen a demisionat într-un moment potrivit pentru el.
„Este o anumită înţelepciune în ce a făcut acum: al treilea pachet de ajutor este asigurat, vedeţi, nu are sens să se discute acum despre problemele trecute. Ceea ce a făcut el foarte înţelept a fost că a încheiat ce şi-a propus: a rezolvat acordul cu Europa, a obţinut al doilea pachet de împrumut, ca urmare a obţinut recapitalizarea băncilor. Singurul lucru care a mai rămas, ultimul lucru pe care nu l-a reuşit, iar acest lucru ar putea juca rolul călcâiului lui Ahile: nu a obţinut scutirea de datorii”, a fost de părere Richard Quest, realizator la CNN.
Alexis Tsipras a devenit premier al Greciei în urma alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, adică acum mai puţin de şapte luni. Presa occidentală l-a etichetat drept un Che Guevara al grecilor, din cauza mesajelor sale revoluţionare. Tsipras le-a promis grecilor că va negocia dur cu creditorii internaţionali şi că va scăpa ţara de măsurile de austeritate, dar a acceptat, până la urmă, reformele cerute de Occident pentru a-şi salva ţara de la faliment.
Presa elenă anticipase anunţul demisiei şi scria că Alexis Tsipras vrea să convoace alegeri legislative pentru luna septembrie.
Decizia ar fi fost luată joi, după ce statul elen a primit prima tranşă din noul pachet de asistenţă financiară şi a reuşit să plătească la timp Băncii Centrale Europene o rată de 3,4 miliarde de euro.
Scenariul unui scrutin anticipat a mai fost evocat la Atena ca unică rezolvare a divergenţelor apărute în partidul de guvernământ.
Numeroşi membri Syriza s-au împotrivit noului împrumut extern ce presupune măsuri dure de austeritate. Asta, în condiţiile în care stânga radicală a lui Alexis Tsipras a fost propulsată la putere după alegerile din ianuarie, tocmai pentru că se împotrivea asuterităţii impuse de creditorii externi ai Greciei.