El a declarat însă că departamentul Communication Security Establishment (CSE) din cadrul Ministerului Apărării derulează activităţi specializate de colectare de informaţii externe. „CSE nu vizează comunicaţiile canadienilor, este un serviciu de informaţii externe. Este ceva ce se întâmplă de ani de zile”, a arătat Peter MacKay, citat de Reuters.
În cadrul reţelei de schimb de informaţii Five Eyes Intelligence, Canada colaborează strâns cu SUA. Din reţea mai fac parte Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia. În acest sens, ministrul canadian al Apărării a confirmat informaţii apărute în presa canadiană: publicaţia The Globe and Mail a relatat luni că MacKay a reînnoit în 2011 un program secret de colectare a datelor de comunicaţii şi de internet, după modelul programelor americane de supraveghere extinsă.
Asemenea programului american PRISM, CSE obţine date asupra apelurilor, mai degrabă decât asupra conţinutului acestora, se arată în reportajul The Globe and Mail, care a obţinut aceste informaţii potrivit legislaţiei cu privire la dreptul şi accesul liber la informare.
Programul are ca scop depistarea de activităţi suspecte şi a fost creat în 2005 de precedentul guvern liberal, mai arată sursa citată. În 2008, a fost suspendat timp de mai mult de un an, la intervenţia unui judecător al Curţii Supreme care şi-a exprimat teama că activitatea ar putea duce la supravegherea nepermisă a cetăţenilor canadieni.
Dezvăluirile făcute luni la Ottawa vin la câteva zile după ce un fost angajat al CIA, fost consultant pentru Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, Edward Snowden, a relatat că NSA utilizează un program complex de supraveghere - PRISM - menit să adune informaţii de la companiile de telefonie şi internet Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube şi Apple.
Potrivit unui anunţ al comisarului canadian pentru protecţia vieţii private, Jennifer Stoddart, va fi demarată o anchetă menită să stabilească dacă drepturile canadienilor au fost afectate.