Videoclipul de recrutare începe cu un cântec religios. Apoi, cei cinci militanţi care apar în filmare şi care se prezintă ca fiind din Australia şi Marea Britanie încearcă să convingă cât mai mulţi tineri, în special din Occident, să se alăture cauzei lor şi să-i ajute să creeze un stat islamic la graniţa dintre Irak şi Siria.
„Pentru toţi fraţii mei care trăiesc în Vest, ştiu cum te simţi când trăieşti acolo. În adâncul sufletului vă simţiţi deprimaţi. Leacul pentru depresie este jihadul. Vă simţiţi ca şi cum nu aţi avea onoare. Fraţii mei, veniţi la jihad pentru a simţi onoarea, pentru a simţi bucuria pe care o simţim noi”, îndeamnă Abu Bara al Hindi, membru al gruprii radicale SIIL.
Un reportaj făcut la Raqa ,oraş considerat a fi cartierul general al grupării radicale, nu zugrăveşte aceeaşi imagine idilică. Muzica este interzisă, singurele permise fiind lecturile din Coran, iar femeile trebuie să poarte vălul islamic. Cine nu respectă regulile suportă consecinţele.
Un astfel de model de societate vrea gruparea să impună în regiunea Orientului Mijlociu. Au un impresionat arsenal de arme confiscat de la armata irakiană şi siriană, controlează mai multe exploatări de gaze şi petrol din Siria şi, cel mai important lucru, nu duc lipsă de bani. Cu un buget estimat la 1,4 miliarde de dolari, Statul Islamic în Irak şi Levant este considerată cea mai bogată grupare teroristă din lume.
Irakienii fac apel la Statele Unite să intervină penru a pune capăt terorii la care sunt supuşi de gruparea teroristă.
Autorităţile americane spun însă că o nouă intervenţie militară americană în Irak este exclusă pentru moment. Vor trimite totuşi în Irak 300 de consilieri militari pentru a ajuta guvernul în lupta împotriva rebelilor.