Tunisia se confruntă cu o mişcare de contestare tot mai largă, generată de lipsa unor progrese sociale şi economice, la doi ani de la răsturnarea preşedintelui Ben Ali. Tensiunile dintre islamiştii ajunşi la putere şi opoziţia seculară se agravează.
Uciderea lui Chokri Belaid, un avocat laic şi figură emblematică a opoziţiei, a aruncat ţara într-o criză politică profundă. Nimeni nu a revendicat asasinatul, petrecut în faţa casei politicianului, dar opoziţia arată cu degetul spre cercuri ale puterii.
În apropierea cimitirului au izbucnit violenţe între poliţie, care a utilizat gaze lacrimogene, şi participanţii la funeralii, care au ripostat cu pietre şi cu incendieri. 150 de persoane au fost arestate în urma ciocnirilor de vineri.
În acest context, premierul islamist Hamdi Jebali a anunţat însă că va dizolva guvernul şi va forma un cabinet de tehnocraţi, până la noi alegeri.
Vineri, greva a paralizat activitatea în fabrici şi întreprinderi, dar şi în cadrul unor mici afaceri. „Mi-am închis magazinul ca să merg la rugăciune şi din cauza situaţiei din ţară. Nu mai credem în nimic”, spune proprietarul unui magazin.
Doar în Suk, cartierul comercial, unii afacerişti au sfidat greva. „Avem deschis şi lucrăm. Suntem împotriva grevei. Vrem să mâncăm şi să trăim, nu ne interesează politica sau cine a murit sau orice altceva. Avem deschis şi lucrăm, iar pentru că vrem să trăim suntem împotriva grevei”, spune un comerciant.