Greta Thunberg vrea să-și transforme numele şi inițiativa pentru climă în mărci înregistrate

Data publicării:
Greta Thunberg Joins Climate Protest Ahead Of Davos Summit
Greta Thunberg. Foto: Getty Images

Activista de mediu Greta Thunberg încearcă să obţină drepturi de autor asupra numelui şi iniţiativei sale pentru climă Fridays For Future, pentru „a proteja mişcarea şi activităţile din cadrul acesteia”, a anunţat adolescenta suedeză pe Instagram.

Marca înregistrată se va aplica numelui ei, dar şi sloganurilor „Fridays For Future” şi „Skolstrejk for klimatet” (care se traduce prin „Grevă şcolară pentru climă”) şi asupra altor fraze asociate mişcării sale pentru climă.

Tânăra de 17 ani a spus că au existat cazuri „nefericite” în care numele ei a fost utilizat „pentru a intra în contact cu personalităţi, politicieni, mass-media, artişti” şi la strângeri de fonduri neautorizate, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Ea a început o mişcare globală pentru a atrage atenţia oamenilor asupra schimbărilor climatice, începând să lipsească de la şcoală în zilele de vineri. Greta Thunberg a organizat prima ei „grevă şcolară pentru climă” în august 2018, în faţa Parlamentului din Stockholm.

În decembrie 2019, ea a fost denumită Persoana Anului de revista americană Time.

Greta Thunberg a rostit alocuţiuni la întruniri pe teme climatice organizate în Elveţia, New York şi la Conferinţa ONU pentru climă de la Madrid. Săptămâna trecută, a susţinut un discurs şi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Înregistrarea ca mărci comerciale a acestor denumiri „va permite echipei mele de avocaţi pro bono să ia măsurile necesare împotriva unor persoane sau corporaţii care încearcă să se folosească de mine şi de mişcarea mea în scopuri care nu cadrează cu principiile promovate de mişcare”, a precizat Greta Thunberg.

Fridays For Future este o mişcare globală înfiinţată de mine. Aparţine tuturor celor care iau parte la ea, în principal oameni tineri. Poate - şi trebuie - să nu fie folosită în scopuri individuale sau comerciale”, a adăugat tânăra activistă.

Greta Thunberg a mai spus că alături de familia ei a înfiinţat şi o fundaţie non-profit „care să administreze banii (redevenţe pentru cărţi, donaţii, premii financiare) într-un mod complet transparent”.

Obiectivul fundaţiei este acela de „a promova sustenabilitatea ecologică, climatică şi socială, dar şi sănătatea mintală”.

Tânăra este în acelaşi timp puternic criticată de către climatosceptici. Unii dintre ei o acuză că este manipulată, alţii că este plătită de către „un lobby verde”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri