Evaziunea fiscală în Grecia este în floare. Toţi grecii încearcă să se eschiveze de autorităţile fiscale. Bogaţii şi-au dus demult banii în conturi elveţiene acolo unde, deocamdată, sunt protejate de secretul bancar. Cotidianul austriac „Der Standard” semnalează că marele perdant este statul elen, care nu încasează taxe şi impozite.
Micile, dar şi marile afaceri din Grecia nu respectă legile şi continuă să funcţioneze în ciuda amenzilor sau interdicţiilor impuse de Fisc. Restaurantele şi magazinele nu eliberează bonuri, iar inspectorii fiscali sunt întâmpinaţi de grupuri de oameni furioşi când fac razii în zonele turistice.
Evaziunea fiscală este în floare şi la nivelul gospodăriilor. Peste 90 la sută din gospodăriile greceşti au fost afectate de scăderea veniturilor, iar aproape jumătate au cel puţin un şomer. Rata şomajului a atins nivelul record de 27,9 la sută.
Aproape jumătate dintre greci nu-şi plătesc impozitele sau creditele bancare, deşi legile sunt deosebit de aspre. O persoană care datorează la stat 10.000 de euro poate fi arestată pe loc. Este obligată să plătească restanţele, iar în caz contrar rămâne închisă.
Legislaţia este dură, dar ea nu se aplică.
Cei mai mari 1.500 de evazionişti greci datorează statului 13 miliarde de euro, însă doar o sumă infimă - 19 milioane de euro, adică sub 0,2 la sută din total - a fost colectată în ultimii doi ani şi jumătate, notează New York Times. Dacă cei 1.500 de evazionişti şi-ar plăti taxele, atunci guvernul grec ar putea să-şi şteargă întregul deficit pe anul în curs.
În România, dimensiunea evaziunii fiscale este estimată de Consiliul Fiscal la circa 20 de miliarde de euro, adică la 14 la sută din Produsul Intern Brut în 2012. Cea mai mare parte este generată de neplata taxei pe valoarea adăugată şi a contribuţiilor sociale.