Guvernul grec încearcă să scadă din presiunea la care sunt supuse insulele din Marea Egee, aflate în apropiere de Turcia, care au fost luate cu asalt în plin sezon turistic de mii de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu. Peste 2000 de oameni au fost aduşi cu feribotul în portul Pireu.
„Acum mă simt mai bine deoarece de unde am plecat nu era o situaţie bună. Dormeam pe străzi, în locuri rele”, a spus un imigrant.
„Am fugit de războiul din propria ţară şi credeam că totul o să fie bine după ce am plecat, dar am fost şocaţi când am ajuns să dormim pe străzi, fără apă curată, fără un adăpost sigur şi cu câini peste tot”, a mărturisit o imigrantă.
Cei mai mulţi dintre imigranţi nu vor să rămână în Grecia, unde autorităţile nu sunt pregătite să facă faţă unei astfel de crize.
„Nu ştiu, o să mă duc în Europa, în orice ţară care nu are un război. Este vorba de siguranţă. Mergem în orice ţară în care găsit un loc sigur pentru noi şi pentru familiile noastre. Este tot ce contează”, a afirmat un alt imigrant.
Criza refugiaţilor a ajuns în faza violenţelor
Drumul acestor imigranţi spre libertate trece prin Macedonia, unde alte câteva mii de refugiaţi au forţat punctul de trecere a frontierei, după ce vameşii macedoneni le refuzaseră accesul în ţară. Forţele de ordine au intervenit imediat cu gazele lacrimogene.
Mai mulţi imigranţi au fost răniţi în urma intervenţiei în forţă a poliţiei.
„Au tras în noi. Eram chiar în faţă. Poliţiştii macedoneni au tras în oameni”, a povestit un imigrant.
Oamenii sunt indignaţi de atitudinea autorităţilor macedonene, cu atât mai mult cu cât spun că nu vor decât să traverseze ţara, nu să şi rămână aici. Câteva sute de oameni au reuşit totuşi să intre în Macedonia.
„Avem familii, femei însărcinate care sângerează. A fost o situaţie foarte grea pentru toată lumea timp de două sau trei zile”, a spus un imigrant care a reuşit să intre în Macedonia.
„Acum vreau să-mi cumpăr un bilet de tren până la graniţa cu Serbia, să ajung acolo, apoi în Ungaria, după care în Germania sau Austria”, spune un tânăr imigrant.
Cum problema imigranţilor riscă să scape de sub control, statul macedonean avertizează că va trimite armata la graniţa cu Grecia. Reprezentanţii ONU spun că blocarea a mii de oameni în nordul Greciei poate provoca o criză umanitară.
„Aici sunt sute de persoane vulnerabile: copii, bebeluşi şi alte categorii de persoane extrem de vulnerabile, mai ales din cauza nevoilor medicale. Majoritatea, dacă nu cumva toţi, dorm sub cerul liber”, a declarat Petros Mastakas, voluntar ONU.
Potrivit unor estimări, în ultimele două luni, cel puţin 44.000 de imigranţi au traversat Macedonia spre statele din vestul Europei.