Gest de sfidare făcut la tribunal de autorul masacrului din Noua Zeelandă. Cum a reacționat când a fost pus sub acuzare
Data publicării:
Australianul de 28 de ani Brenton Tarrant, suspectul din atacul asupra a două moschei din localitatea neo-zeelandeză Christchurch, soldat cu 49 de morţi, a compărut sâmbătă în faţa instanţei, care l-a pus sub acuzare oficial pentru crimă, informează Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.
În cămaşa albă rezervată deţinuţilor şi cu cătuşe, fostul instructor de fitness, militant de extremă-dreaptă, a ascultat impasibil acuzaţiile ce i-au fost aduse. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauţiune şi va rămâne în închisoare până la următoarea apariţie în faţa instanţei, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie.
În plus, Brenton Harrison Tarrant, care a compărut în cătușe în fața instanței, a fost surprins de fotoreporteri făcând niște gesturi ciudate cu degetele, un semn care este asociat cu ideea de „putere a albilor” (white supremacy).
„Deşi se confruntă în prezent cu o singură acuzaţie, îi vor fi aduse şi altele”, a declarat comisarul de poliţie Mike Bush, precizând că detalii despre aceste acuzaţii vor fi comunicate cât de curând posibil.
Accesul publicului la audierea ce a avut loc la Tribunalul districtual din Christchurch a fost restricţionat ca urmare a riscului sporit de securitate.
Anterior, premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferinţe de presă că atentatorul deţinea permis de armă din noiembrie 2017 şi cumpărase două arme semi-automate şi trei puşti, dintre care două de vânătoare. „Simplul fapt că (...) acest individ a dobândit un permis şi a achiziţionat arme de acest tip mă determină să spun că oamenii vor dori ca acest lucru să se schimbe şi mă voi angaja în acest sens”, a afirmat premierul neo-zeelandez, care a anunţat intenţia de a schimba legislaţia referitoare la deţinerea de arme, potrivit AFP. Jacinda Ardern a reamintit că s-au mai înregistrat tentative de atacuri în 2005, 2012 şi 2017 şi a declarat că ar trebui avută în vedere interzicerea deţinerii de arme semi-automate.
Ardern a mai anunțat că suspectul a călătorit în întreaga lume şi nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetăţeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp.
Premierul a mai confirmat că atât atacatorul cât şi cei doi complici prezumtivi care au fost arestaţi, în circumstanţe despre care poliţia nu a furnizat informaţii, nu se aflau în vizorul serviciilor de informaţii. „Nu erau supravegheaţi nici aici, nici în Australia”, a spus Jacinda Ardern, care a adăugat că este în curs o anchetă asupra acestui aspect al tragediei.
Noua-Zeelandă a înăsprit condiţiile de deţinere a armelor semi-automate în 1992, la doi ani după ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a ţării. Cu toate acestea, este suficient să ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de armă standard, după participarea la sesiuni de instruire în materie de securitate. Documentul permite cumpărarea şi utilizarea, fără control, a unei arme.
Poliţia urbană din Noua-Zeelandă nu este înarmată. Unităţi înarmate ale forţelor speciale sunt cele care intervin atunci când este cazul.