E mică, frumos colorată, personaj principal al unui cântec pentru copii şi a destabilizat piaţa mondială a drogurilor. Invazia de gărgăriţe din Afganistan a distrus sute de mii de hectare cultivate cu mac. Recolta care stă la originea producţiei de opium şi a celei de heroină a fost cea mai mică din ultimele decenii.
„Au fost nişte probleme în Afganistan, la culturile de opiu. Asta a scăzut producţia şi a crescut preţul pe piaţa neagră”, spune un ofiţer antidrog.
Nu doar gărgăriţele au dat peste cap planurile traficanţilor de droguri.
„Ca urmare a războiului din Ucraina, ruta să fie deviată. Duce la creşterea preţului”, mai spune ofiţerul antidrog.
Astfel, noua rută trece prin Rusia, Belarus, Letonia, Polonia şi apoi ajunge în vest, iar prețul poate fi de 60.000 de ce euro.
Ruta de transport prin România ar fi mai ieftină pentru traficanţi, dar cu riscuri mai mari. În ultimii ani, poliţiştii de la crimă organizată au interceptat transporturi de sute de kilograme. De cele mai multe ori, drogurile sunt aduse prin Republica Moldova, Turcia şi Bulgaria cu maşina şi ies din România prin punctele de frontieră cu Ungaria.
„Ruta balcanică, noi suntem pregătiţi ca să evităm un surplus de heroină pe teritoriul României”, afirmă ofiţerul antidrog.
Preţul drogurilor e influenţat de ruta traficantului. Drumul lung egal stupefiante scumpe. Spre exemplu, heroina pleacă din Afganistan şi Pakistan. În Turcia costa 15.000, în România până la 30.000, iar în vest chiar 40.000 de euro.