GALERIE FOTO. Motivul pentru care nu au fost găsite niciodată rămășițe umane la epava Titanicului. Ce spune James Cameron

Data actualizării: Data publicării:
pantofi pe epava titanicului
James Cameron spune că „ceea ce găsește oricine care a explorat epava sunt doar perechi de pantofi”. Foto: Profimedia

Titanicul a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic în 1912, iar identificarea locului unde a avut loc naufragiul s-a produs abia în 1985, relatează AS.com. După 111 ani, există încă o mulțime de mistere și, într-adevăr, teorii în jurul mai multor aspecte ale tragediei, cu nenumărate întrebări încă rămase fără răspuns, inclusiv cu privire la lipsa rămășițelor umane. Noi descoperiri în legătură cu acest eveniment se fac an de an, cu mici progrese din cauza adâncimii mari la care zace epava pe fundul Oceanului Atlantic. Mai sunt încă multe investigații de făcut, fiind posibilă doar explorarea limitată din cauza condițiilor complicate.

Titanicul a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic în 1912, iar identificarea locului unde a avut loc naufragiul s-a produs abia în 1985. Foto: Profimedia
Titanicul a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic în 1912, iar identificarea locului unde a avut loc naufragiul s-a produs abia în 1985. Foto: Profimedia

Adâncimea la care s-a scufundat Titanicul

Epava Titanicului se află la 3.800 de metri adâncime și este relativ aproape de Newfoundland și Labrador, în largul coastei Canadei. Odată cu trecerea timpului, rămășițele navei s-au deteriorat, așa cum era de așteptat, și se crede că în cele din urmă se va dizolva aproape complet din cauza efectului coroziv al apei sărate asupra materialelor din care a fost fabricată nava.

Cu toate acestea, datorită numeroaselor expediții, știm că există încă un număr imens de obiecte sub apă, dintre care multe sunt bunuri ale victimelor care se aflau la bordul navei.

Ce obiecte au fost găsite lângă navă

Sticle de vin, pantofi, valize, genți sunt printre obiectele care pot fi văzute împrăștiate pe fundul oceanului, lucruri care amintesc de viețile care au fost curmate de apele înghețate ale Atlanticului.

Dar, foarte important, lipsesc rămășițele umane. Aproximativ 1.160 de oameni au murit când s-a scufundat Titanicul, dar nu au fost găsite niciodată cadavre.

Există mai multe teorii cu privire la lipsa acestora, experții nereușind să rezolve misterul odată pentru totdeauna.

Efectele apei sărate

Un lucru care nu poate fi trecut cu vederea este că a fost nevoie de mai mult de 70 de ani pentru ca epava navei să fie localizată. Când au început cercetările, totul fusese deja expus mult timp la apa sărată. Cu toate acestea, nu este exclus că ar putea exista cadavre la bord, în interiorul celor mai ascunse părți ale navei, cum ar fi sala mașinilor, asupra căreia apa a avut mai puțin efect.

Ceea ce este clar, însă, este că aproape toate corpurile dispărute s-au dizolvat și vor continua să o facă până la dispariția completă. Nu numai din cauza apei sărate, ci și din cauza animalelor marine și a bacteriilor din zonă, care se hrănesc cu țesuturi umane, cum ar fi pielea. Potrivit arheologului marin James Delgado, „chiar și dinții” se pot dizolva la acea adâncime.

Poate că „misterul” trupurilor dispărute în tragedia Titanicului nu este atât de obscur, până la urmă.

„Nu veți găsi cadavre pe Titanic, nu veți găsi schelete. Oasele se dizolvă foarte rapid la acea adâncime. Ceea ce găsește oricine care a explorat epava sunt doar perechi de pantofi”, a declarat James Cameron, regizorul celebrului film.

El a vorbit și despre prezența pantofilor în cabine. „Deci oamenii ăștia nu au ieșit niciodată”, a spus el, menționând un caz în care au găsit o pereche de pantofi de femeie și o pereche de pantofi de fată, în ceea ce fusese cândva o cabină.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri