GALERIE FOTO. Maraya, clădirea care „dispare” în deșert. Este cea mai mare construcție din lume acoperită integral cu oglinzi
Pentru a găsi una dintre cele mai emblematice atracții arhitecturale din Arabia Saudită nu căutați clădirea în sine, ci orientați-vă după grupuri de oameni cu stick-uri pentru selfie și luminile blitz-urilor, relatează CNN. Este vorba despre Maraya, cea mai mare clădire din lume acoperită integral cu oglinzi. În anumite momente ale zilei, structura pare să se evapore în deșertul din jurul său.
Clădirea - al cărei nume înseamnă „oglindă” sau „reflectare” în arabă - adăpostește o sală de concerte cu o capacitate de 500 de locuri, un centru de conferințe și un spațiu pentru evenimente care a găzduit spectacole ale unor artiști precum Alicia Keys, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias și John Legend.
Dar clădirea este o operă de artă în sine.
Situată în deșertului din Al-Ula, la 22,5 kilometri de situl arhitectural de la Hegra, Maraya este rodul unei colaborări între firma italiană de design Gio Forma Studio și Black Engineering.
„Credem cu adevărat că, dacă o clădire nu poate concura cu peisajul, ea trebuie îmbunătățită”, spune Florian Boje, arhitectul Maraya.
„Am avut norocul de a vizita zona și am fost profund impresionați de peisajul natural și cultural, așa că, atunci când ne-am prezentat proiectul, primul lucru pe care l-am scris a fost „Nimic vizibil nu ar trebui să fie construit aici, așa că dacă trebuie neapărat făcut ceva, ar trebui să fie un cub tăcut, de oglindă”.
Proiectul, care a durat șase luni de la concept până la livrare, și doar 76 de zile de construcție, a fost dat în folosință în 2019.
Provocări specifice
A pune cantități mari de sticlă în mijlocul unui deșert arzător ar putea părea o rețetă pentru orbire.
Boje și echipa sa și-au propus să găsească materiale care să îmbunătățească vederea asupra peisajului, fără a exacerba condițiile însorite și calde.
Prima soluție a fost un nou tip de sticlă care să conțină cupru.
Gio Forma Studio a colaborat cu compania americană Guardian Glass pentru a crea Guardian UltraMirror, un produs de placare personalizat, care a fost creat pentru a ține cont de climatul cald și însorit al Arabiei Saudite.
În total, sunt 9.740 de panouri care acoperă clădirea.
„Ingeniozitatea și perseverența Guardian Glass a dat roade, deoarece a trebuit să dezvoltăm soluții pentru nevoile unice ale Maraya Concert Hall”, a declarat Jasmin Hodzic, directorul de marketing al companiei.
„Terenul și intervalul de timp în care trebuia predată construcția au fost o provocare, dar am reușit”, a adăugat ea.
Căldura intensă poate provoca oxidarea sticlei, așa că echipa a dezvoltat un strat special pentru sticla Maraya, care ar putea rezista furtunilor de nisip, fluctuațiilor uriașe de temperatură și altor provocări meteorologice de zi cu zi care apar în deșert.
„Curbura subtilă a fațadei înseamnă că, de la distanță, clădirea arată ca un miraj strălucitor al panoramei din jur – dar pe măsură ce vizitatorii se apropie, își văd perfect propria imagine, nedeformată”.
Artă în deșert
Deși inițial s-a gândit amplasarea Maraya în Valea Ashar, o zonă presărată cu palmieri din Al-Ula, locația exactă a fost aleasă într-un mod pe care arhitectul îl numește „analogic” - pur și simplu scoțând oglinzi mari în întinderea de nisip și văzând unde se potrivesc mai bine.
Cea mai mare provocare a fost nevoia de a crea într-un teritoriu pur și neatins, cu peisaje de neimaginat, și cu o mare amprentă culturală, o continuare a identității și urmarea unui anumit limbaj de design”, spune Boje.
Deci, ce este limbajul de design la care se referă Boje?
Pe lângă Maraya, există o abundență de obiective culturale care răsar în și în jurul zonei istorice, prezentând unele dintre cele mai prestigioase nume din lumea artei.
Editura franceză de cărți de artă Assouline a publicat o serie de titluri care prezintă arheologia și arhitectura saudite. Expozantul de artă vizuală DesertX a organizat două evenimente în Al-Ula, aducând artiști din întreaga lume pentru a crea lucrări specifice site-ului.
Asta nu e tot. La începutul acestui an, Le Monde a raportat că „super-arhitecții” Renzo Piano și Richard Rogers au semnat un acord de consultanță în vederea construirii unui avanpost al faimosului Centre Pompidou din Paris la Al-Ula, sub denumirea de Perspective Galleries.
Dar experiența lui Boje în proiectarea Maraya a fost mult mai mult decât clădirea în sine. El spune s-a îndrăgostit de Al-Ula, până în punctul în care firma lui are acum un birou permanent acolo.
Mergând mai adânc
În timp ce unii vizitatori s-ar putea mulțumi doar să fotografieze exteriorul Maraya din toate unghiurile, ar fi păcat să nu se îndrepte și către interiorul clădirii.
Pe lângă spectacolele sale muzicale, Maraya găzduiește și evenimente de artă, cel mai recent fiind prima expoziție din Arabia Saudită a lui Andy Warhol, legendarul artist american care s-a inspirat din cultura pop și publicitate.
O altă atracție majoră este restaurantul clădirii Maraya - Maraya Social -, amplasat pe acoperiș, acesta oferă o vedere amplă a deșertului. Este condus de bucătarul britanic Jason Atherton, care a câștigat o stea Michelin pentru restaurantul său londonez Pollen Street Social, iar preparatele merg pe ideea „Europa întâlnește Orientul Mijlociu”, toate concepute în stil mezze.
Nu ratați deserturile excelente, și anume budinca de banane și curmale, un preparat cu specific local, având în vedere că puteți atinge practic numeroasele ferme de curmale ale Al-Ula din clădire.
Alcoolul este interzis în Arabia Saudită, așa că multe restaurante și localuri de noapte – printre ele Maraya Social – au avut grijă să creeze cu măiestrie mocktail-uri distractive.
Cel mai apropiat hotel de clădirea Maraya este Banyan Tree.
Inspirat de cultura beduină, hotelul are apartamente cu secțiuni în aer liber sub corturi moderne, gropi pentru foc, piscine private și zone de observare a stelelor.
Unii oaspeți aleg să parcurgă cei doi kilometri pe jos, prin vale, dar hotelul oferă și mașini pentru deplasarea între cele două locuri.
Totuși, indiferent dacă ajungeți pe jos sau cu mașina, cel mai bun mod de a admira Maraya este să veniți în mai multe momente ale zilei. De la lumina roz a apusului, până la zorile sclipitoare, fiecare moment al zilei creează o experiență total diferită.
Editor : Liviu Cojan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News