Cancerul tiroidian este cea mai mare problemă cu care se confruntă copiii din zona Fukushima. Au trecut aproape doi ani de la unul dintre cele mai mare dezastre nucleare din lume, iar riscul îmbolnăvirii a crescut cu 70%.
„Testele oficiale au arătat că fiul meu are un chist la glanda tiroidă de aproximativ 20 de milimetri, dar atunci când a fost consultat de un alt medic, rezultatele au fost diferite. El mi-a spus că e vorba de un altfel de nodul, de 7 milimetri”, spune Makiko Suzuki, o localnică din zonă.
Potrivit medicilor, riscul dezvoltării cancerului tiroidian va persista în următorii 25 de ani, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul dezastrului de la Cernobîl.
Între timp, unul dintre angajaţii centralei de la Fukushima a povestit presei momentele care au urmat dezastrului. A fost unul din rarele interviuri acordate de cei supranumiţi eroii de la Fukushima.
„A fost o situaţie cu adevărat disperată, am dus o luptă împotriva sorţii. Nivelul radiaţiilor creştea tot mai mult şi, dacă nu am fi reuşit să răcim reactoarele, totul s-ar fi terminat”, spune Atsufumi Yoshizawa, angajat al centralei.
Cei 50 de bărbaţi care au participat la operaţiune au cerut ca numele să nu le fie date publicităţii.
„Am avut cu toţii un sentiment al datoriei foarte puternic, am ştiut că, dacă nu rămânem acolo, nu ar fi avut cine să rezolve situaţia. Dar a mai fost ceva - am avut un sentiment patern în ceea ce priveşte centrala în care am lucrat atât de mult timp. Era precum copilul nostru şi am vrut s-o salvăm, mai spune Atsufumi Yoshizawa.
Dezastrul de la Fukushima a fost declanşat de un cutremur de 9 pe scara Richter, produs pe 11 martie 2011. Acesta a fost urmat de un val tsunami cu o înălţime de 15 metri, care a lovit pereţii centralei. 19.000 de oameni au murit atunci, într-unul dintre cele mai mari dezastre din istoria ţării.