FOTO: MEDIAFAX
În vârstă de 85 de ani, fostul președinte egiptean este judecat și pentru complicitate în reprimarea manifestațiilor din 2011, care au dus la înlăturarea sa de la putere. În acest dosar, el a fost condamnat pe viață anul trecut, dar în urma apelului s-a decis reluarea procesului.
Deocamdată nu este clar dacă Mubarak va fi eliberat chiar miercuri sau se va aștepta un eventual apel al procurorilor, relatează BBC.
În dosarul de corupţie pentru care este judecat, Hosni Mubarak este acuzat că ar fi primit cadouri scumpe. Întrucât familia sa a plătit contravaloarea tuturor cadourilor, apărarea consideră că eliberarea fostului dictator este justificată.
Fostul dictator se află în aceeaşi închisoare în care este deţinut liderul suprem al Frăţiei Musulmane, organizaţia care l-a trimis după gratii. Mohamed Badie este acuzat de instigare la crimă, alături de alţi lideri ai Frăţiei.
Statele Unite au criticat arestarea lui. După ce armata a înăbuşit în sânge manifestaţiile islamiştilor, tot mai mulţi congresmeni cer administraţiei Obama să suspende ajutorul militar acordat Egiptului. Guvernul interimar de la Cairo spune că o asemenea eventualitate nu ar fi sfârşitul lumii.
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă, care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia Frăţia Musulmană a denunţat o „lovitură de stat militară” şi a organizat în fiecare zi proteste care au degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Mii de oameni au murit în violenţe.
Decizia eliberării lui Mubarak ar putea tulbura și mai mult atmosfera din Egipt.