Fostul lider panamez Manuel Noriega a încetat din viaţă

Data actualizării: Data publicării:
noriega

Manuel Noriega, fostul lider panamez a cărui decizie de a întoarce spatele SUA şi a acţiona ca intermediar în traficul de droguri a dus la un conflict militar, a murit luni, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Santo Tomas din Panama City, relatează News.ro.

Starea de sănătate a fostului lider militar s-a deteriorat în ultimele săptămâni, după ce a fost operat la începutul lunii martie pentru îndepărtarea unei tumori benigne de pe creier.

Noriega a fost un lider militar panamez care a profitat de opoziţia SUA faţă de guvernele comuniste şi revoluţionare din America Latină, servind simultan ca intermediar pentru traficanţii columbieni de droguri.

Din anii ’60 până în anii ’80, el a fost una dintre personalităţile alese personal de SUA pentru a se opune comuniştilor şi traficanţilor de drooguri şi ar fi primit sume importante de bani pentru a servi ca aliat în războiul împotriva acestui flagel.

În perioada de glorie a puterii sale, în anii ’80, el deţinea trei iahturi, numite Macho I, II şi III şi numeroase vile, în timp ce populaţia ţării devenea din ce în ce mai săracă.

Dar stilul său de viaţă extravagant s-a oprit după ce s-a aflat că Noriega era, de fapt, un aliat al traficanţilor de droguri – inclusiv al Cartelului Medellin şi al lui Pablo Escobar. Astfel că, în 1988, el era deja privit drept un lider corupt periculos de aproape de Canalul Panama, extrem de important.

Ultima picătură a venit pe 16 decembrie 1989, când armata panameză a deschis focul asupra unei maşini în care se aflau patru militari americani, omorând unul dintre ei.

„Gata, ameninţările necugetate ale generalului Noriega şi atacurile asupra americanilor din Panama creează un pericol iminent pentru cei 35.000 de cetăţeni americani din Panama”, a spus președintele american George Bush patru zile mai târziu, dând startul unei operaţiuni de răsturnare de la putere a liderului militar.

Forţele speciale americane au luat cu asalt Panama City şi s-au luptat cu armata ţării timp de cinci zile. Numărul total al panamezilor ucişi în operaţiune este încă un subiect de dispută, iar estimările variază între 516 şi 4.000.

Noriega şi patru dintre apropiaţii săi s-au refugiat în misiunea diplomatică a Vaticanului, iar pe 3 ianuarie 1990 s-a împărtăşit şi s-a predat. Astfel a început o nouă viaţă pentru Noriega, ca deţinut în diferitele ţări ale căror legi le-a încălcat.

În aprilie 1992, el a fost condamnat de un tribunal federal din Miami pentru trafic de droguri şi spălare de bani, la 40 de ani de închisoare. El a fost eliberat anticipat după 17 ani, pentru comportament exemplar. A fost extrădat apoi în Franţa şi condamnat pentru spălare de bani în 1999. Procurorii l-au acuzat că a cumpărat apartamente de lux în Paris, folosind bani obţinuţi din traficul de droguri.

În decembrie 2011, Franţa l-a extrădat pe Noriega în ţara sa natală și închis pentru încălcarea drepturilor omului.Fostul dictator a fost eliberat în ianuarie 2017, pentru a se pregăti de operaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri