Fondatorul Stratfor: „Acum este vremea României să îşi ocupe locul în lume şi să se nu se mai gândească la ea însăşi ca la o victimă”
„Cu siguranţă SUA nu se vor implica în Orientul Mijlociu, cu siguranţă SUA nu sunt încă gata să se ocupe de Ucraina. Caucazul este o zonă de potenţiale agresiuni. Toate acestea sunt înconjurate de ţările Mării Negre. Dacă ne gândim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia şi forţele, este util să ne gândim, cum ne gândeam pe vremuri la Marea Mediterană, la un punct de comandă în Marea Neagră, pentru că aceleaşi forţe ar putea să fie folosite pentru a menţine ordinea în Irak, ar putea fi folosite teoretic să susţină operaţiunile din Ucraina, ar putea fi folosite în scenariul georgian. Dar în această zonă este un element de stabilitate pentru coasta de vest şi acesta este România şi într-o măsură mai mică Bulgaria şi acest lucru transformă România într-o ţară importantă”, a declarat George Friedman, fondatorul Stratfor, într-un interviu pentru „Pașaport diplomatic”.
Pe lângă poziţia de pilon al securităţii regionale, ţara noastră are şi potenţial de centru economic şi de afaceri în conexiunile dintre Europa şi Asia. Ba chiar ne putem asuma un rol de poziţie strategică în regiune.
„Dacă ne uităm la modernizarea a ceea ce înseamnă logistica din principalele porturi şi drumuri modale de pe Drumul Mătăsii, observăm că aceste lucruri se petrec în paralel. Pe de o parte, tensiune şi riscul de securitate, pe de altă parte, ca şi în natură, ca şi în viaţă, avansul de neoprit al interesului economic şi de business”, spune Mircea Geoană, fost ministru de Externe. Ceea ce vreau să spun este că în pofida acestor situaţii care sunt complicate, există o nevoie a celor doi plămâni ai economiei mondiale, Asia şi Eurasia pe de o parte, Europa şi America pe de altă parte, să continuie să facă business împreună. Întrebarea pentru România este putem să transformăm această locaţie strategică excepţional de importantă, acest rol strategic pe care România nu l-a avut niciodată în istoria noastră modernă, în dividende economice? „Putem să fim mai mult decât un portavion pentru interesele NATO în regiune, putem să fim mai mult decât gazda scutului antirachetă de la Deveselu sau a bazei americane de la Kogălniceanu sau a bazei NATO care va veni foarte curând în România? Și răspunsul este da, pentru că ar fi păcat de Dumnezeu ca o şansă ca România să fie cea mai stabilă, cea mai predictibilă, cea mai bine amplasată ţară din regiune să nu fie transformată în investiţii, în comerţ, în locuri de muncă şi în cele din urmă în prosperitate”, argumentează Mircea Geoană, fost ambasador al României la Washington.
Pentru a exploata această şansă este nevoie de un lucru simplu: să credem în ea. Uşor de făcut la prima vedere, dar în realitate, imaginea pe care o arătăm în afară este una de slăbiciune.
„În acest cerc vast de instabilitate România este diferită şi cred că românii s-au gândit mereu la ei ca fiind cei mai slabi şi mai instabili. Dar în contextul Mării Negre sunteţi pentru SUA cel mai important aliat. Şi sincer sunteţi şi cea mai promiţătoare ţară din regiune”, spune George Friedman.
„Important în această regiune care a devenit liberă de Uniunea Sovietică în 1991 a fost să se uite spre Germania sau Franţa. Ar fi bine să se uite spre ea însăşi. În multe feluri sunteţi, în egală măsură, la fel de expuşi atât la pericole, dar şi la stabilitate. Cred că relaţiile care se dezvoltă cu SUA, mai ales după vizita vicepreşedintelui Joe Biden, a ministrului apărării Chuck Hagel şi a altor vizite care au avut loc. Şi chiar şi acestă întâlnire care reprezintă era viitoare a României într-o manieră foarte importantă. Aceste lucruri se adună într-un punct. Acum este vremea României să îşi ocupe locul în lume şi să se nu se mai gândească la ea însăşi ca la o victimă”, a continuat George Friedman.
Este timpul ca România să devină o ţară puternică şi ca mentalitate, pentru că nu suntem singurii cu o poziţie avantajoasă. Iar fără o strategie clară şi hotărârea de a o aplica, putem pierde mult. Mai ales în condiţiile în care şi Rusia prezintă un risc.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Nu suntem noi singura poartă a Europei. România este poartă a Europei, dar este o poartă a Europeni, nu singura. Dacă vedem acest coridor median, Rusia are un cuvânt de spus, în Uniunea Euro-Asiatică, în relaţia strânsă cu Kazahstanul de exemplu, într-o relaţie cu Turkmenistanul, dar nu este o ţară care să aibă un interes să blocheze această rută. Cred că şi ruşii câştigă. Acolo unde există dificultăţi, există într-adevăr pe coridorul nordic al Drumului Mătăsii, care nu trece prin România, care trece din Kazahstan către Ucraina, către Federaţia Rusă şi către nordul Europei şi acolo într-adevăr putem anticipa în această iarnă extrem de plină de crivăţ că va exista o problemă cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale prin Ucraina a Europei, deşi în ultima perioadă a existat o înţelegere tripartită între Comisia Europeană, Ucraina şi Federaţia Rusă pentru a găsi o formulă de a nu bloca aprovizionarea cu gaze naturale prin Ucraina a nordului Europei, pentru că este o conductă foarte importantă. Dar, deşi ne afectează şi evident, presiunea asupra Georgiei şi a Moldovei - şi ne afectează şi pe noi, şi Drumul Mătăsii - , noi nu suntem direct afectaţi de această chestiune, mai degrabă aş putea spune că suntem afectaţi de cea din Orientul Mijlociu decât ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei din punctul de vedere al Drumului Mătăsii”, arată Mircea Geoană, președinte al Institutului Aspen.
Marile puteri occidentale au trei aliaţi importanţi în regiune: Polonia, Turcia şi România. Depinde doar de noi să ne impunem pe termen lung.
- Etichete:
- sua
- romania
- marea neagra
- ucraina
- politica externa
- mircea geoana
- orientul mijlociu
- george friedman
- friedman despre romania
- strafot
- rolul romaniei
- geotrategie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News